semoga bahagia dunia akhirat

semoga bahagia dunia akhirat
~di bawah jalinan suci ikatan perkahwinan~
Iman bukan sekadar angan-angan, tetapi adalah sesuatu yang diyakini dalam hati dan dijelmakan dalam bentuk amal, dan sekiranya ajal itu dinampakkan kepada kamu pasti akan porak porandalah semua cita-cita.. pengalaman adalah cermin kegagalan dan penilaian terhadap segala kekurangan.. -Saidina Abu Bakar R.A.

Tuesday, September 7, 2010

Ianya satu pengalaman

esok cukup lah 30 hari umur Aufa..

assalamualaikum..


Aufa~buah hatiku~


sekejap je dah tembam~menyusu menyusu dan menyusu kejenye..

Mengandung
Alhamdulillah, tersenyum lebar dan hati seakan2 tak percaya dengan apa yg dilihat walaupun itulah yg diharapkan. Double Line pd pregnancy test membuatkan hati berbunga riang.Apatah lg ana sangat sukakan kanak2 terutama baby. Tak disangka, muntah2 dan pening ssepanjang perjalanan pulang untuk Hari Raya AidilAdha di Kedah merupakan petanda awal hadirnya insane baru dalam rahim ini. Malam itu, ana x sabar2 nak bagitau suami ana yang kebetulan pulang ke Kampung di Kuala Ketil dan ana tinggal dulu di rumah di Sg Petani bersama kaki par ana. Sebai sahaja suami menjengah di muka pintu, ana tersenyum2 dan berdebar ingin memberitahunya. Hajat nak msj sahaja tp mcm x best lak.. so lepas dia balik ana ajak suami ke bilik sebentar. Dia kehairanan melihat reaksi wajah ana yg tersenyum simpul..malu pun ada..hehe=D ana tunjukkan pregnancy test yg ada double line tu.. dia kehairanan coz x tahu nak baca ape erti double line tu,.maka ana tunjukkan guideline die..lepastu, matanya bulat melihat ana… hehe..”abang akan jd ayah..sua x?” ana bertanya.. dia seolah2 x percaya.. ana wat mua ala2 merajuk..dia kata..sangat2 gembira..kalau boleh melompat dia dah lompat2 kegembiraan..tp katanya kna wat pengesahan dengan doctor dulu coz takut x accurate even pregnancy test menunjukkan ketepatan 99%, ana mengiyakan shj.. andai benar, x sabar nak bagitahu keluarga..
Pengesahan dengan doctor menunjukkan ana sudah hamil lebih kurang 4 minggu. Gembira tak terkata sang suami dan keluarga mentua coz dah lama x terima baby. Beitu juga keluarga ana..coz ia merupakan cucu ke-3 bg kedua2 belah pihak.pengalaman sepanjang mengandung menguji kekuatan emosi dan fizikal, tp alhamdulillah Allah beri kekuatan. Kalau nak tulis pengalaman mengandung banyak la pulak..hehe…

KOntraksi
Ana x pernah merasai sakit kontraksi kecuali 2 minggu sebelum bersalin dan semasa nak bersalin. Braxton Hicks Contraction ana rasai sekali pd waktu tengah malam haritu..Ana tiba2 tersedar dr tidur coz sakit belakang, perut, dan pinggul yg agak kuat menyebabkan ana x dpt tidur.coz waktu tu kandungan dah 38 weeks, suami ana pun turut terbangun dan bersengkang mata urutkan ana. Ana melihat jam setiap kali rasa sakit dtg..melihatkan waktu yg tak tetap, maka ana andaikan sahaja ia adalah Braxtin Hicks Contraction..even suami nak bawak ana g hospital tp ana tak nak lg..sangat takut dengan jarum2..dan alatan hospital..ana pon x nak sgt wat VE..hehe..takut sngt lau kna seluk..

Sambung g Kelas
Walaupun tarikh due date dah dekat, ana tetap gagahkan diri ke kelas. Selepas Kontraksi main2 haritu ana dah x rasa sakit langsung..malah ana boleh jalan jauh2 dan naik turun tangga di tingat 4 untuk ke kelas..kadang2 ana sengaja naik tangga walaupun ada lif coz harap2 kepala baby masuk rongga pelvic, coz mase doctor check even dah 39 minggu kepala baby still tinggi…fuh..sangat takut kalo head not engaged…ni mybe gara2 berurut mase 8 bulan aritu..bidan tengok kepala baby dah turun dia angakat bg tinggi..even ana tahu kepala baby sulung memang cepat engaged..ana sedih x terkata..woooo…sampai 39 weeks kepala still tinggi…takuut.. tamao di operate,..takot sangat..hehe..jd ana sengaja jalan2 kuat, naik turun tangga coz doc kate ia membantu.2 hari sebelum due date ana tetap ke kelas dan ia merupakan kelas terakhir sebelum ana pulang ke Kg untuk “bersedia beranak”..hehe… lecturer2 dan kawan2 semua risau kot2 terberanak lam kelas..yela..2 hari lg due date..due date bukan betul sangat pon..just EXPECTED kan…tp ana relaks lg..ana kate bersalin mane2 pon ok…yela..kite kna bersedia menghadapi kemungkinan kan..hehe…

Pulang ke kampong
Yup…5 hb 8
Pg2 lg pukul 7.30 ana dan suami bertolak dr KL ke Kelantan..suami sengaja memilih jalan Raub-Bentong-Gua Musang coz banyak hospital tepi2 jalan tu..kot2 nak terberanak ke..hehe..lawak lak rasa..ana x sakit langsung pon..tengahari dah sampai kelantan..ingat nak wat balik baby dah..rupe2nye baby nak jd anak kelate dih…petang tu ana ajak suami g jogging lg..yup..jalan2 jauh2…exercise jalan kaki tepi taman…seronok….hehe…adala dekat2 setengah jam jalan kaki..cian suami lak..ana xpe..huhu..ana harap sgt kepala baby engaged..

6hb8
Wa..esok dah due….apesal baby takmao kuar2 lg nieh??/ keke…
Pagi tu sempat lg ajak suami g Pasar Tani coz ana nak cari buah jambu san sayur2 sikit… beli siit jer..jalan je banyak..memang aim ana nakk jalaaaaaaaaaaaaaaaaaaan je banyaaaaaaaak2……ana x sakit lg kat bawah..maknanya kepala baby x turun lg…wooooo..sadis2…
Petang tu ana cakap kat ma nak jumpa bidan lain(bukan yg urut ana mase 8 bulan tu)..ana nak minta dia ikhtiarkan bia kepala baby turun…… petang tu g jumpa bidan..panggilannya Mok Teh Esah.. hehe…dia sentuh2 poyot ana..dan tekan2 ..baca2 ayat quran, baca doa… dan dia cakap..”lor..kepala baby dah duk situu dah..dah duk bawah dah ni..” hehe….alhamdulillah… berbual2 dengan dia..dia Tanya adaq sakit2 pinggang x..ana ckp ada sekali dulu je..skg x sait langsung…”ish2…mek ni jenih mudoh beranok nieh..kalu nurun ma gak mudoh beranok la..meh urut2..puuh..bia male2 ni ko esok beranok la deh..dekat due pon x saket gapo2 mudoh la beranok”dia pon bg tips gak mcmana nak dudu mase nak bersalin tu..hehe..malu2..

Malam tu..dekat2 nak tido kul 11 lebih..ana asyik rasa nak buang air kecil je…baby sangat2 aktif malam tu..dapat rsa dia mengasak2 ke bawah.huh….sampai setiap 3- 5 minit rasa nak ..buang air je keje..jd keje malam tu ialah berulang alik ke tandas….rasa gak nak buang air besar to x nak lak..hehe…lepas tu dpt tido kejap walaupun baby sangat2 x duk diam..gera sane sini…hehe..x tao lak tu sign nak beranak dah..huhu…lepas tertido..terbangun lak dekat2 kul 3 kot..nak g buang air lg..berulang alik la ana ke tandas lg.. lepas tu x dpt tido coz baby kuat sangat gerak..ana mintak kebenaran suami nak bangun solat hajat n bace quran..suami bangun dan ckp nak temankan..ana ok jek..siap solat n bace quran..rasa nak buang air lg..ana g lagi…. Lepastu berwuduk dan sambung bce quran bali..ye r, dah x dpt tido….. ana bce quran dan letakkan air zamzam depan ana..pas siap bce ana minum air zam2 dengan slawat dan doa..ambi sikit sapu2 kat perut..dah rasa sakit sikit kat bawah..alhamdulillah…dah dpt rasa kepala baby dah engaged=D pastu ana ckp kat suami nak g klinik esok coz nak check kencing takut2 air kencing kotor coz kerap sgt nak buang air nieh..suami ok jer..pastu tibe2 rasa nak buang air besar..ana g tandas…teran2 x kuar pun “hasil”..hehe…tibe2 mase ana bangun….tik tik.. menitik darah kat tandas..ana tengok n terkejut..terus senyum..lam hati ckp “hehe..dah nak jumpa baby..sonoknyeeeee” mase nieh leh lg senyum2 gelak2 coz sakit sikit je baru…ana terus gtau suami..suamii terkejut dan nampa happy..ye r, malam tu dia duk pujuk baby suh kuar..hehe..suami suh gtau mak dan nak g hospital..jam menunjukkan pukul 5.30pg..ana ckp bia re tunggu ma bangun dulu.. lepas ma bangun Tanya ma, ma ckp lepas subuuh kite g hospital..coz waktu tu dah turun air dengan banyaknye..sakit kontraksi dah ade sikit2 baru..sempat lg breakfast..siap senyum2 dan gelak2 lg dengan suami

- - - - - - bersambung lg..part seterusnya lg best..hehe- - - - - -

~TetAmu diHorMati~syukran atas persinggahan(^^)

~jalinan ukhuwwah~

There was an error in this gadget