semoga bahagia dunia akhirat

semoga bahagia dunia akhirat
~di bawah jalinan suci ikatan perkahwinan~
Iman bukan sekadar angan-angan, tetapi adalah sesuatu yang diyakini dalam hati dan dijelmakan dalam bentuk amal, dan sekiranya ajal itu dinampakkan kepada kamu pasti akan porak porandalah semua cita-cita.. pengalaman adalah cermin kegagalan dan penilaian terhadap segala kekurangan.. -Saidina Abu Bakar R.A.

Saturday, May 15, 2010

Syukur Alhamdulillah

Semalam alhamdulillah dapat buat ultrasound baby. Ana pun agak terkejut coz suami tibe2 ajak untuk tengok baby kat klinik, myb coz memujuk isterinya ini yg malam semalam merajuk cz selalu kna tinggal. Bile suami ajak g wat ultrasound, serta merta bibir tersenyum dan hati rasa girang sekali. Apatah lg suami ajak g beli barang baby..hehe..lg seronok..tak jadi merajuk lama2..kejap2 dah..

So kelmarin, pukul 3.30 pm kami keluar rumah untuk ke Masjid Muqarrabin terlebih dahulu cz suami kna jd imam asar. Lepas tu lah kami baru berangkat shopping di Tesco Selayang. Mule2 g cari barang baby dulu baru pergi cari barang2 dapur yg dah ana senaraikan.

KeExciTeDan memBeli Barang baby..
Tersangatlah teruja waktu duk cari barang2 baby ni terutama baju2..semua comel2 sgt..Cuma masalahnye kami tak tau our baby is boy or girl jd waktu nak pilih kaler utk something tu susah gak la...apepon, ana try elak cari warna pink coz kalau baby boy x sesuai la kan nak pakai pink..ana rase mcm baby boy je..x tahula..coz mak mertua ana kat Kedah ckp kalau dlm family ana yg sulung adelah lelaki dan family suami yg sulung pun lelaki maka myb anak sulung kami boy jugak..tp x semestinya, ana x kisah..suami lagi x kisah, yg penting, ape yg Allah kurniakan adalah yg terbaik dan kami gembira dengan kehadiran insan kecil ini.

Beli itu dan beli ini...bile nak bayar, dekat2 RM 300 dah..hehe..nak buat mcmana, campur ngan brg dapur jugak, nasib baik untuk persediaan menyambut baby dah ader akaun khas yg ana dan suami buat. Jd duit utk baby khas from akaun die, untungla baby..betapa sayangnye ayah die pd die ye, tiap2 bulan ayahnya peruntukkan wang khas untuk baby siap name akaun baby lagi.

ULTRASOUND
Ye..itulah saat2 yg kami tunggu..lepas makan kat cafe dengan suami after solat maghrib tu, kami terus ke Poliklinik Aisyah yg terletak di Batu Caves. Kalau ade masalah kesihatan, mmg di sinilah kami rujuk..1, cz doktornye perempuan.. 1, cz kos biase2 je.. 3, cz doktornye baik(^^)

Alhamdulillah, mengikut doktor, usia baby dah 28 minggu 2 hari = 6 bulan. Beratnya pula 1.18kg, berat jugak rupanya anak mama ni ye..ana duk agak berat die myb 700-800 gram je coz mak die kan kecik..x sangka dah sekilo lebih, patutla tiap kali nak bangun rasa berat je tummy. Mase doktor scan baby, baik je baby ni..dia diam dan gerak2 tangan je..mudah doktor nak ukur saiz kepala, tulang paha dan denyutannya, alhamdulillah..tp lepas je scan dah dup dap dup dap menendang..ish2..oo..alim depan doktor ye. Macamana dengan gender???boy ke girl? Hehe..mengikut doktor, coz x nampak scrotum maka doktor agak my baby is a GIRL. PROBABLY A GIRL Ok, myb seorang puteri..hehe..seronok2.. tp x pasti lagi coz anak ana ni mcm pemalu2 sikit depan org..jd waktu doktor nak intai tu x nampak sangatla..bagusla sayang, malu itu separuh dr iman(^^) hehe..apepun, semalam hari yg mengeembirakan buat ana dan suami.dapat tahu yg anak kami sihat dengan berat yg ideal, kami gembira sangat..apatah lg barang2 baby yg dibeli menceriakan suasana..alhamdulillah..


barang2 baby termasuk selimut, kain lampin, getah lapik, tilam&bantal,botol susu,warmer&botol susu(hadiah dr aida),tuala..


baju tido yg comel


baju2...


baju2 lg..yg ni bli kat kelate baru2ni


topi..npe biru ye...he..



tilam baby sekali dengan net

2 comments:

  1. Assalamualaikum

    Seronok sangat membeli barangan utk anak. Akak sampai sekarang ni, kalau p shopin brg sendiri tak tgk sgt, lbh kpd brg anak. Blh buat senarai semak brg apa yang perlu lagi. Jangan over bajet ye, sebab baby ni cepat mbesar. Lagi satu, pembacaan majalah Pa & Ma pun bagus jugak selain buku2 ilmiah yg lain seperti yg adik tunjukkan dlm blog.

    ReplyDelete
  2. wkmslm...
    ye, sgt2 excited tambah2 lg baby sulung:)
    tq atas tips2 akak..
    thankx :D

    ReplyDelete

~TetAmu diHorMati~syukran atas persinggahan(^^)

~jalinan ukhuwwah~

There was an error in this gadget