semoga bahagia dunia akhirat

semoga bahagia dunia akhirat
~di bawah jalinan suci ikatan perkahwinan~
Iman bukan sekadar angan-angan, tetapi adalah sesuatu yang diyakini dalam hati dan dijelmakan dalam bentuk amal, dan sekiranya ajal itu dinampakkan kepada kamu pasti akan porak porandalah semua cita-cita.. pengalaman adalah cermin kegagalan dan penilaian terhadap segala kekurangan.. -Saidina Abu Bakar R.A.

Wednesday, October 6, 2010

PINDAH BLOG..

Blog ini berpindah kepada:-

http://www.aufahibriyah.blogspot.com

syukran jaziilan

Tuesday, September 7, 2010

Ianya satu pengalaman

esok cukup lah 30 hari umur Aufa..

assalamualaikum..


Aufa~buah hatiku~


sekejap je dah tembam~menyusu menyusu dan menyusu kejenye..

Mengandung
Alhamdulillah, tersenyum lebar dan hati seakan2 tak percaya dengan apa yg dilihat walaupun itulah yg diharapkan. Double Line pd pregnancy test membuatkan hati berbunga riang.Apatah lg ana sangat sukakan kanak2 terutama baby. Tak disangka, muntah2 dan pening ssepanjang perjalanan pulang untuk Hari Raya AidilAdha di Kedah merupakan petanda awal hadirnya insane baru dalam rahim ini. Malam itu, ana x sabar2 nak bagitau suami ana yang kebetulan pulang ke Kampung di Kuala Ketil dan ana tinggal dulu di rumah di Sg Petani bersama kaki par ana. Sebai sahaja suami menjengah di muka pintu, ana tersenyum2 dan berdebar ingin memberitahunya. Hajat nak msj sahaja tp mcm x best lak.. so lepas dia balik ana ajak suami ke bilik sebentar. Dia kehairanan melihat reaksi wajah ana yg tersenyum simpul..malu pun ada..hehe=D ana tunjukkan pregnancy test yg ada double line tu.. dia kehairanan coz x tahu nak baca ape erti double line tu,.maka ana tunjukkan guideline die..lepastu, matanya bulat melihat ana… hehe..”abang akan jd ayah..sua x?” ana bertanya.. dia seolah2 x percaya.. ana wat mua ala2 merajuk..dia kata..sangat2 gembira..kalau boleh melompat dia dah lompat2 kegembiraan..tp katanya kna wat pengesahan dengan doctor dulu coz takut x accurate even pregnancy test menunjukkan ketepatan 99%, ana mengiyakan shj.. andai benar, x sabar nak bagitahu keluarga..
Pengesahan dengan doctor menunjukkan ana sudah hamil lebih kurang 4 minggu. Gembira tak terkata sang suami dan keluarga mentua coz dah lama x terima baby. Beitu juga keluarga ana..coz ia merupakan cucu ke-3 bg kedua2 belah pihak.pengalaman sepanjang mengandung menguji kekuatan emosi dan fizikal, tp alhamdulillah Allah beri kekuatan. Kalau nak tulis pengalaman mengandung banyak la pulak..hehe…

KOntraksi
Ana x pernah merasai sakit kontraksi kecuali 2 minggu sebelum bersalin dan semasa nak bersalin. Braxton Hicks Contraction ana rasai sekali pd waktu tengah malam haritu..Ana tiba2 tersedar dr tidur coz sakit belakang, perut, dan pinggul yg agak kuat menyebabkan ana x dpt tidur.coz waktu tu kandungan dah 38 weeks, suami ana pun turut terbangun dan bersengkang mata urutkan ana. Ana melihat jam setiap kali rasa sakit dtg..melihatkan waktu yg tak tetap, maka ana andaikan sahaja ia adalah Braxtin Hicks Contraction..even suami nak bawak ana g hospital tp ana tak nak lg..sangat takut dengan jarum2..dan alatan hospital..ana pon x nak sgt wat VE..hehe..takut sngt lau kna seluk..

Sambung g Kelas
Walaupun tarikh due date dah dekat, ana tetap gagahkan diri ke kelas. Selepas Kontraksi main2 haritu ana dah x rasa sakit langsung..malah ana boleh jalan jauh2 dan naik turun tangga di tingat 4 untuk ke kelas..kadang2 ana sengaja naik tangga walaupun ada lif coz harap2 kepala baby masuk rongga pelvic, coz mase doctor check even dah 39 minggu kepala baby still tinggi…fuh..sangat takut kalo head not engaged…ni mybe gara2 berurut mase 8 bulan aritu..bidan tengok kepala baby dah turun dia angakat bg tinggi..even ana tahu kepala baby sulung memang cepat engaged..ana sedih x terkata..woooo…sampai 39 weeks kepala still tinggi…takuut.. tamao di operate,..takot sangat..hehe..jd ana sengaja jalan2 kuat, naik turun tangga coz doc kate ia membantu.2 hari sebelum due date ana tetap ke kelas dan ia merupakan kelas terakhir sebelum ana pulang ke Kg untuk “bersedia beranak”..hehe… lecturer2 dan kawan2 semua risau kot2 terberanak lam kelas..yela..2 hari lg due date..due date bukan betul sangat pon..just EXPECTED kan…tp ana relaks lg..ana kate bersalin mane2 pon ok…yela..kite kna bersedia menghadapi kemungkinan kan..hehe…

Pulang ke kampong
Yup…5 hb 8
Pg2 lg pukul 7.30 ana dan suami bertolak dr KL ke Kelantan..suami sengaja memilih jalan Raub-Bentong-Gua Musang coz banyak hospital tepi2 jalan tu..kot2 nak terberanak ke..hehe..lawak lak rasa..ana x sakit langsung pon..tengahari dah sampai kelantan..ingat nak wat balik baby dah..rupe2nye baby nak jd anak kelate dih…petang tu ana ajak suami g jogging lg..yup..jalan2 jauh2…exercise jalan kaki tepi taman…seronok….hehe…adala dekat2 setengah jam jalan kaki..cian suami lak..ana xpe..huhu..ana harap sgt kepala baby engaged..

6hb8
Wa..esok dah due….apesal baby takmao kuar2 lg nieh??/ keke…
Pagi tu sempat lg ajak suami g Pasar Tani coz ana nak cari buah jambu san sayur2 sikit… beli siit jer..jalan je banyak..memang aim ana nakk jalaaaaaaaaaaaaaaaaaaan je banyaaaaaaaak2……ana x sakit lg kat bawah..maknanya kepala baby x turun lg…wooooo..sadis2…
Petang tu ana cakap kat ma nak jumpa bidan lain(bukan yg urut ana mase 8 bulan tu)..ana nak minta dia ikhtiarkan bia kepala baby turun…… petang tu g jumpa bidan..panggilannya Mok Teh Esah.. hehe…dia sentuh2 poyot ana..dan tekan2 ..baca2 ayat quran, baca doa… dan dia cakap..”lor..kepala baby dah duk situu dah..dah duk bawah dah ni..” hehe….alhamdulillah… berbual2 dengan dia..dia Tanya adaq sakit2 pinggang x..ana ckp ada sekali dulu je..skg x sait langsung…”ish2…mek ni jenih mudoh beranok nieh..kalu nurun ma gak mudoh beranok la..meh urut2..puuh..bia male2 ni ko esok beranok la deh..dekat due pon x saket gapo2 mudoh la beranok”dia pon bg tips gak mcmana nak dudu mase nak bersalin tu..hehe..malu2..

Malam tu..dekat2 nak tido kul 11 lebih..ana asyik rasa nak buang air kecil je…baby sangat2 aktif malam tu..dapat rsa dia mengasak2 ke bawah.huh….sampai setiap 3- 5 minit rasa nak ..buang air je keje..jd keje malam tu ialah berulang alik ke tandas….rasa gak nak buang air besar to x nak lak..hehe…lepas tu dpt tido kejap walaupun baby sangat2 x duk diam..gera sane sini…hehe..x tao lak tu sign nak beranak dah..huhu…lepas tertido..terbangun lak dekat2 kul 3 kot..nak g buang air lg..berulang alik la ana ke tandas lg.. lepas tu x dpt tido coz baby kuat sangat gerak..ana mintak kebenaran suami nak bangun solat hajat n bace quran..suami bangun dan ckp nak temankan..ana ok jek..siap solat n bace quran..rasa nak buang air lg..ana g lagi…. Lepastu berwuduk dan sambung bce quran bali..ye r, dah x dpt tido….. ana bce quran dan letakkan air zamzam depan ana..pas siap bce ana minum air zam2 dengan slawat dan doa..ambi sikit sapu2 kat perut..dah rasa sakit sikit kat bawah..alhamdulillah…dah dpt rasa kepala baby dah engaged=D pastu ana ckp kat suami nak g klinik esok coz nak check kencing takut2 air kencing kotor coz kerap sgt nak buang air nieh..suami ok jer..pastu tibe2 rasa nak buang air besar..ana g tandas…teran2 x kuar pun “hasil”..hehe…tibe2 mase ana bangun….tik tik.. menitik darah kat tandas..ana tengok n terkejut..terus senyum..lam hati ckp “hehe..dah nak jumpa baby..sonoknyeeeee” mase nieh leh lg senyum2 gelak2 coz sakit sikit je baru…ana terus gtau suami..suamii terkejut dan nampa happy..ye r, malam tu dia duk pujuk baby suh kuar..hehe..suami suh gtau mak dan nak g hospital..jam menunjukkan pukul 5.30pg..ana ckp bia re tunggu ma bangun dulu.. lepas ma bangun Tanya ma, ma ckp lepas subuuh kite g hospital..coz waktu tu dah turun air dengan banyaknye..sakit kontraksi dah ade sikit2 baru..sempat lg breakfast..siap senyum2 dan gelak2 lg dengan suami

- - - - - - bersambung lg..part seterusnya lg best..hehe- - - - - -

Monday, August 30, 2010

Aufa permata hatiku

alhamdulillah...itulah kata2 sebaik sahaja terdengar tangisan si kecil ini setelah berhempas pulas berusaha untuk melahirkannya. Kesakitan yg dirasai terus hilang sepenuhnya malah perut tiba2 terasa ringan. Ana yg penakut terhadap jarum/ alatan hospital pd waktu itu tiba2 menjadi insan yg gagah melihat wajah seorang puteri yg dikandung selama 9 bulan. Tatkala nurse mencucuk sane sini dan menjahit luka yg agak banyak, ana hanya memandang sang puteri yg asyik menangis setibanya di dunia. Azan yg dialunkan oleh baba nya kedengaran syahdu sekali..lahirlah insan yg ditunggu2 oleh kami. Ana tersenyum puas, gembira, syukur.. sang puteri masih menangis..ana tahu ketakutannya dan kebimbangannya sebaik melihat dunia yg oenuh pancaroba ini..tangisannya kerna takut tak dapat menunaikan janji2 yg dimeterai dengan Pencipta sejak dia di alam kandungan lg.Ana berbisik padanya..anakku, jangan takut sayang, mama dan baba akan berusaha membawa dan mendidikmu mengenal Pencipta..mengenal RasulNya mendekati syurga dan menjauhi neraka walaupun ilmu mama secetek cuma..mama sayangkan aufa..

Aufa-sebaik sahaja keluar dr labour room-bersama tok ma

>


Aufa-hari ke-3

Aufa-hari ke-2


Aufa-hari ke-21 (the latest)


p/s:insyaallah seiranya ada kelapangan ana akan cerita pengalaman semasa sakit nak bersalin hingga saat melahirkan Aufa Hibriyah

the latest new

assalamualaikum..

perkara terbaru..
7 hb 8 2010 ana selamat melahirkan seorang puteri yang diberi nama Aufa Hibriyah bt Mohamad Husaini. tepat dengan jangkaan yang tertera pd kad pink mengandung tuu..alhamdulillah...hehe...seminggu sebelum due date ana masih lg berlegar2 di kampus UIA menuntut ilmu..dan pd masa yg sama sentiasa exercise petang2 dan pg2 kalau ada kelapangan dengan berjalan kaki sebanyak2nye dan naik turun tangga di UIA yg tinggi nun agar baby turun bawah dan mudah bersalin.(dah 39 weeks doc ckp baby lom turun aritu..sgt sedey)
3 hari sebelum due date barulah ana pulang ke kampung untuk bersedia bersalin..(ceh..konon2 jangkaan tu tepat..hehe)dah rancang kalau bersalin sebelum tarikh due date cadangye di HKL sahaja,.alhamdulillah sempat bersalin di Hospital Machang, Kelantan..(layanan sgt best..misi2 baik..doktor2 lawak giler..cuma x leh ada peneman jer)

jd di kesempatan update blog ni perkenalkan...Aufa Hibriyah..lahir pd 7hb8 2010, secara normal, berat 3.0kg..

beberapa jam lepas lahir..baba teman mase di labour room=)



aufa-hari ke-2 dilahirkan..x bedung dah..coz die x suka,,hehe

Thursday, May 20, 2010

lagi2 kes di nursery...membimbangkan!

Assalamualaikum..
baru td menghantar post berkaitan Maxis Broadband yg kebelakangan ni sering buat hal.. tp try bukak n dapat lak internet..mungkin coz pekerrja2 binaan berdekatan dah stop wat kerja skg..tak tahu ke mana diorang pergi..tp mungkin sambung lg pas2 zuhur ni..

Ana membuka laman web Harian Metro, membaca kisah2 terbaru yg dipaparkan. Antara kisah yg menyayat hati dan menarik perhatian ana ialah kisah kematian anak kecil yg berlaku di nursery.

Anak kaku dalam ribaan
JOHOR BAHRU: Luluh hati seorang ibu melihat bayinya dua kali menyedut nafas dalam-dalam sebelum kaku di pangkuannya ketika dalam perjalanan ke klinik bagi menyelamatkan nyawa si kecil yang tidak sedarkan diri itu.
Sebaik sampai di klinik swasta, Aqil Adam Azrul, tiga bulan, yang tidak sedarkan diri dipercayai akibat tersedak susu ketika berada di sebuah pusat asuhan di Taman Impian Emas di sini disahkan sudah tidak bernyawa lagi apabila tidak memberi tindak balas selepas 10 minit diberikan bantuan pernafasan.

Menceritakan detik cemas itu, ibu mangsa, Noor Sarima Ruslan, 28, mendakwa menerima panggilan daripada petugas pusat jagaan kanak-kanak pada jam 2 petang Isnin lalu, mengatakan bayinya tidak sedarkan diri dipercayai akibat tersedak susu.

Menurutnya, dia bergegas ke pusat jagaan berkenaan kira-kira satu kilometer dari tempat kerjanya bersama seorang rakan.

“Ketika panggilan dibuat penjaga terbabit mengatakan anak saya sudah tak bernafas dan ketika sampai saya dapati Aqil dalam keadaan lemah manakala muka serta bibirnya pucat sebelum dikejarkan ke klinik berhampiran.

“Sejurus sampai, doktor memberikan bantuan alat pernafasan. Selepas menunggu lebih 10 minit dia mengatakan bayi saya tidak mempunyai harapan untuk hidup berikutan terlewat mendapatkan rawatan.

“Suami yang tiba kemudian tidak berputus harap lalu menghubungi hospital. Sebaik ambulans tiba, pasukan paramedik melakukan CPR, namun kesudahannya jururawat memaklumkan Aqil tiada lagi,” katanya sayu.

Sarima berkata, terdahulu pada pagi kejadian, dia berasa berat hati untuk meninggalkan bayinya ditambah pula dengan perangai luar biasa abang Akil, Amirul Adam Azrul, 3, yang merengek seperti tidak mahu ditinggalkan di pusat asuhan berkenaan.

Bagaimanapun, Sarima cuba menyedapkan hati dengan menganggap itu perkara biasa sehingga menerima panggilan petugas pusat asuhan berkenaan memberitahu bayinya sudah tidak bernyawa.

Katanya, ketika ditanya penjaga terbabit mendakwa kejadian itu akibat anaknya dihempap bayi lain berikutan ada dua lagi bayi dihantar ke pusat jagaan berkenaan, bagaimanapun kenyataan wanita berusia 20-an itu mencurigakan.

Menurutnya, penjaga terbabit mengatakan mangsa ditinggalkan seketika untuk membuat susu dan sebaik kembali, wanita itu mendapati Akil sudah tidak sedarkan diri.
Sementara itu, suami Sarima, Azrul Nuraizam Hamzah, 29, berkata dia serik menghantar anak ke mana-mana pusat jagaan berikutan trauma dengan kejadian menimpa mereka.

“Apa yang saya kesalkan tindakan pusat jagaan terbabit yang lewat memaklumkan kami berhubung kejadian serta tidak menghantar Aqil mendapatkan rawatan segera selepas didapati tidak sedarkan diri kononnya kerana dihempap bayi lain.

“Kami tidak puas hati berikutan pusat jagaan terbabit seperti menyembunyikan sesuatu apabila enggan memberitahu punca sebenar kejadian dan kenyataan diberikan mengelirukan,” katanya.


Membaca tentang kisah2 yg berlaku di Pusat Asuhan apatah lg yg disebabkan kecuaian pengasuh membuatkan ana bimbang dengan anak sendiri nanti.. Ye la, dalam masa beberapa bulan lg dia bakal dilahirkan, dan cuti UIA akan habis awal bulan 7 ni.. walaupun due awal bulan 8, ana akan mengambil cuti bersalin selama 3 minggu..selepas itu kembali meneruskan pengajian di UIA dan ana serta suami bercadang mahu meletakkan bayi kami di Nursery..tp kalau boleh mahu mencari pengasuh sahaja memandangkan usianya yg masih di bawah 2 bulan..ana ada gak berbual dengan pensyarah ana, Dr Norbani waktu di UIA dulu dan dia menasihatkan agar tidak diletakkan anak di Nursery coz kemungkinan pelbagai perkara boleh berlaku memandangkan usianya masih kecil. Baby yg baru lahir ni katanya tak boleh selalu diusung ke sana ke mari atau bersama ramai baby2 lain coz kemungkinan nanti takut ada jangkitan penyakit dr anak2 lain dan antibody lemah jika selalu berpindah tempat.Itulah, kalau boleh ana memang nak elak letak di nursery tp skg susah nak cari pengasuh di sini..kalau di Kelantan mungkin ramai. dan kalau boleh, mahu cari seseorang yang jujur, amanah, penyayang dan betul2 boleh menjaga anak ini dengan baik..kalau nak letak kat kelantan x sanggup lak berpisah memandangkan ini anak pertama kami dan dia masih kecil.Lebih2 lagi, ana dah bertekad selepas bernikah, walau apepun terjadi tak mahu menyusahkan ma ayah yg banyak berkorban sejak ana kecil lagi..huhu..penin2..nak kna cari pengasuh...tak mau indon..semoga dipermudahkan Allah..Dr Norbani suggests amik study leave sahaja maksudnya sem depan tangguh dulu belajar so ana ada masa 4 bulan untuk menjaga baby sepenuhnya, but..ana x sanggup nak tinggalkan pelajaran selama itu..lgpun, ana dah berjanji pd ma pelajaran takkan tertangguh walaupun selepas berkahwin..kalau org2 yg masuk UIA sama tarikh dengan ana masuk UIA, maka kami akan mendapat ijazah pd Tarikh yg sama jugak..ana tak mahu ketinggalan..

Internet connection got problem

i am sorry, myb can't make any new posts coz my maxis broadband always make me headache..probably becoz a new house construction nearby my home..b4 this, everything is ok untill the workers start construct the building..then..the connection become very2 slow like a turtle..huh...so bored without internet at home..

Saturday, May 15, 2010

Syukur Alhamdulillah

Semalam alhamdulillah dapat buat ultrasound baby. Ana pun agak terkejut coz suami tibe2 ajak untuk tengok baby kat klinik, myb coz memujuk isterinya ini yg malam semalam merajuk cz selalu kna tinggal. Bile suami ajak g wat ultrasound, serta merta bibir tersenyum dan hati rasa girang sekali. Apatah lg suami ajak g beli barang baby..hehe..lg seronok..tak jadi merajuk lama2..kejap2 dah..

So kelmarin, pukul 3.30 pm kami keluar rumah untuk ke Masjid Muqarrabin terlebih dahulu cz suami kna jd imam asar. Lepas tu lah kami baru berangkat shopping di Tesco Selayang. Mule2 g cari barang baby dulu baru pergi cari barang2 dapur yg dah ana senaraikan.

KeExciTeDan memBeli Barang baby..
Tersangatlah teruja waktu duk cari barang2 baby ni terutama baju2..semua comel2 sgt..Cuma masalahnye kami tak tau our baby is boy or girl jd waktu nak pilih kaler utk something tu susah gak la...apepon, ana try elak cari warna pink coz kalau baby boy x sesuai la kan nak pakai pink..ana rase mcm baby boy je..x tahula..coz mak mertua ana kat Kedah ckp kalau dlm family ana yg sulung adelah lelaki dan family suami yg sulung pun lelaki maka myb anak sulung kami boy jugak..tp x semestinya, ana x kisah..suami lagi x kisah, yg penting, ape yg Allah kurniakan adalah yg terbaik dan kami gembira dengan kehadiran insan kecil ini.

Beli itu dan beli ini...bile nak bayar, dekat2 RM 300 dah..hehe..nak buat mcmana, campur ngan brg dapur jugak, nasib baik untuk persediaan menyambut baby dah ader akaun khas yg ana dan suami buat. Jd duit utk baby khas from akaun die, untungla baby..betapa sayangnye ayah die pd die ye, tiap2 bulan ayahnya peruntukkan wang khas untuk baby siap name akaun baby lagi.

ULTRASOUND
Ye..itulah saat2 yg kami tunggu..lepas makan kat cafe dengan suami after solat maghrib tu, kami terus ke Poliklinik Aisyah yg terletak di Batu Caves. Kalau ade masalah kesihatan, mmg di sinilah kami rujuk..1, cz doktornye perempuan.. 1, cz kos biase2 je.. 3, cz doktornye baik(^^)

Alhamdulillah, mengikut doktor, usia baby dah 28 minggu 2 hari = 6 bulan. Beratnya pula 1.18kg, berat jugak rupanya anak mama ni ye..ana duk agak berat die myb 700-800 gram je coz mak die kan kecik..x sangka dah sekilo lebih, patutla tiap kali nak bangun rasa berat je tummy. Mase doktor scan baby, baik je baby ni..dia diam dan gerak2 tangan je..mudah doktor nak ukur saiz kepala, tulang paha dan denyutannya, alhamdulillah..tp lepas je scan dah dup dap dup dap menendang..ish2..oo..alim depan doktor ye. Macamana dengan gender???boy ke girl? Hehe..mengikut doktor, coz x nampak scrotum maka doktor agak my baby is a GIRL. PROBABLY A GIRL Ok, myb seorang puteri..hehe..seronok2.. tp x pasti lagi coz anak ana ni mcm pemalu2 sikit depan org..jd waktu doktor nak intai tu x nampak sangatla..bagusla sayang, malu itu separuh dr iman(^^) hehe..apepun, semalam hari yg mengeembirakan buat ana dan suami.dapat tahu yg anak kami sihat dengan berat yg ideal, kami gembira sangat..apatah lg barang2 baby yg dibeli menceriakan suasana..alhamdulillah..


barang2 baby termasuk selimut, kain lampin, getah lapik, tilam&bantal,botol susu,warmer&botol susu(hadiah dr aida),tuala..


baju tido yg comel


baju2...


baju2 lg..yg ni bli kat kelate baru2ni


topi..npe biru ye...he..



tilam baby sekali dengan net

Friday, May 14, 2010

bile dah malas masak...

kalau suami ade kat umah rajin gak nak masak2 ape pun kat die..tp kalau die xder, balik malam ke..untuk sarapan dan makanan tengahari, ana memang rasa malas sangat nak masak untuk diri sendiri..hehe..rajin nak masak untuk org lain je..jd semalam coz suami terpaksa balik malam menghadiri bacaan yasiin di Masjid Negara, ana pon tak masak nasi...dah sure dah meti suami makan mase kat jamuan di sana..jd semalam tu pagi minum susu, tengahari makan kentang goreng dan jus epal, petang makan lempeng, malam lak..meggi..ops=) hehe..sekali je makan dah tak nak dah ye, cz meggi x elok untuk kesihatan tp semalam cz malas sgt nak masak nasik. Harini ingatnye malas lagi nak masak nasik cz suami ckp dia balik pas asar.tp td die msj ckp balik lepas zuhur lak. terpaksa ana batalkan niat nak makan nugget dengan kentang goreng sahaja sebagai makanan tengahari..kna la masak nasi bile abang ade..hehe..kdg2 ana makan koko crunch atau roti shj pagi2 kerana kemalasan ini. Stok koko crunch dah habis, jd petang ni kami bercadang nak ke Tesco beli makanan2 lg dan brg2 dapur sikit..yang pasti, ana kna tambahkan stok cornflakes dan roti lak sebagai persediaan kalau2 malas nak masak lagi.yela, duk sorang rasa malas nak masak unruk diri sendiri..tp kalau ade org rajin lak nak masak itu ini..Malam semalam ana bg pilihan pd suami pilih menu istimewa untuk hujung minggu ini samada nak makan nasi ayam ataupun nasi paprik cz ana leh beli bahan2 terus..die pilih paprik..so minggu ni sape2 nak dtg rasa paprik masakan ainina leh la..hehe..minggu depan suami nak nasi ayam lak..dan minggu 1 lg ana dah janji nak wat nasi tomato=) happy cooking:)

Wednesday, May 12, 2010

Bagaimana untuk benar2 bersedia?

Andai teman2 bertanya "seronokkah awak bergelar seorang isteri dan bakal menjadi ibu?" maka ana akan menjawab dengan senyuman, "sangat seronok, tak sabar menantikan kehadiran cahaya mata kami."
namun andai mereka bertanya "bersediakah untuk menjadi seorang ibu?" maka ana akan terdiam memikirkan. Sebuah amanah, sebuah tanggungjawab baru, seberat gunung yang harus dipikul, kerna ia akan dipersoalkan di akhirat kelak. Bukan mudah untuk menjadi ibu bapa, pahit manis pati kan dilalui...melihat pengalaman insan2 terdekat terutamanya ma ayah dan abang2, kdg2 ana rasa takut mahu melalui satu fasa kehidupan baru. Gembira memang ada, siapa yang tak gembira..dalam surah An-Nisa' ada memuatkan bahawa manusia dihiasi dengan sikap cintakan anak2..sebab tu bg mereka yang berkahwin lama tapi tidak mendapat rezeki untuk menimang cahaya mata lg akan berasa sedih dan sunyi, namun setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.
Anak itu anugerah, anak itu penghibur dan penyejuk mata. kdg2 ana terfikir bagaimana cara untuk benar2 bersedia menjadi seorang ibu? cukupkah dengan melengkapkan diri melalui pembacaan? Check up klinik tiap2 bulan jua sentiasa dilengkapi dengan nasihat2 untuk menjaga kesihatan ibu dan bayi..namun ia hanya tarbiyah fizikal..bagaimana tarbiah rohani dan spiritual? sejak di awal kehamilan lg ana cuba untuk "bersedia" dengan mengisi mase2 lapang membaca buku2 ilmiah untuk pengetahuan. namun tak pasti andai ia persediaan yg benar2 mencukupi..setiap kali balik kampung pastinya ibu akan memberi nasihat terbaik tentang cara mendidik anak..ana seronok mendengarnya. apa yang pasti, sebenar2 persediaan belum ada namun belajar sedikit demi sedikit dan mengutip pengalaman dr mereka yang telah melaluinya=)


buku ini ana beli di Kelantan waktu usia kehamilan baru 4 minggu=)


buku ni dibeli di Kedah pd bulan 12..mase tu baby dah 3 bulan



buku ni kak Ila, jiran bg pinjam..die pun mengandung 8 bulan dah..kami selalu tukar2 buku dan berkongsi cerita..=) seronok dpt jiran yg baik..

semoga dengan pembacaan2 ini sedikit sebanyak dpt meningkatkan persediaan untuk menjadi "ibu"..bapanye lak kna bersedia gak..hehe=)

Tuesday, May 11, 2010

mimpikan Hasnaa'



rindu same anak sedaraku yang motok2 dan kiut ni...
Hasnaa' mesti rindu cik ain gak kan kan?
semalam mimpi jumpa Hasnaa' dan dukung2 die..
mesti sekang makin berat dah..
hoho...my hasnaa', meh jalan umah cik ain, ajak ibu dan baba k..:)


hasnaa' yg comel dan tembam=)

Selamat Pengantin Baru buat kakak iparku..

Tanggal 1 Mei 2010 sahlah Fatimah bt Abu Bakar, kakak kepada suami ana disunting menjadi isteri kepada Abdul Rahim. Majlis pernikahan diadakan di Masjid berdekatan dengan Taman Ria Jaya, tempat tinggal family suami. Dan pada baru2ni, 9 Mei 2010 Majlis sambut menantu lak diadakan di Melaka secara besar2an..yg lawaknye pd hari itu ana kena jd pengapit secara bidan terjun. X sangka lak..segan pun ade coz mcm2 adat org Melaka ni buat. Semalam lepas pulang dr Melaka family mertua singgah bermalam di rumah ana..hehe..banyak makanan family Melaka bg jd panaskan yg tu je dan makan ramai2..pagi smlm semua dah pulang dan rumah terasa sunyi lak. Seronoknye bile ade tetamu rasa meriah sangat2 walaupun agak penat semalam cz baru balik dr tempat jauh dan kna layan tetamu tp xpe, seronok.

Buat kak Timah, selamat pengantin baru dan semoga bahagia hingga ke syurga. Semoga dapat membina rumahtangga bahagia dan harmoni.

di sini ade sedikit gambar tatapan buat kenangan. Hajatnye kalau ade mase nak pergi jalan2 di Zoo Melaka, perigi Hang Tuah n Kota a'famosa tp x sempat lak...sedih:(


gambar di hari pernikahan di Kedah, my husband's home.


ini di waktu majlis sambut menantu di Melaka


kami pun sempat gak bergambar kenangan di pelamin..pengantin baru gak okey:)


homestay di Melaka =)

Friday, May 7, 2010

..BuBur pUlUt hITAm..

waktu kenduri di Kedah minggu lepas, sempat merasa bubur pulut hitam yang dibuat sempena pemanis mullut kenduri. Ana ingatke bubur kacang merah coz warnanya hampir sama..

sampai di rumah, teringat2 lak bubur pulut hitam tu yg ana panggil "bubur kacang merah".. suami pon same..die tanya "ayang pandai tak masak bubur yg kite makan kat kedah baruni?" ana yang tengah tengok TV menjawab "erm..oo..bubur kacang merah tu ke? kalau bubur kacang hijau boleh je masak, tp bubur kacang merah tu tak pernah lg try. abang pergi la beli kacang merah tu nanti yg masak." abg jawab "bukan bubur kacang merah la sayang..bubur pulut hitam..kan waktu kite makan die keluar pulut.."
"eh, yeke? yang ingtke die campo dengan bersa sikit..hehe..tp mcm bubur kacang merah je..ala..bubur kacang merah jugak..tak kire.." abang pon jawab sambil gelak "lawak la ayang ni makan tak tengok ye makanan tu..ok la, nanti esok abg beli."

tibe2 esok suami pulang dengan membawa stengah kilo pulut hitam.ana terkejut..lantas bertanya.."aik? ni ape bang? kenapa pelik je mcm beras warna hitam?" " ni la pulut hitam..." "ala..kalau mcm ni ayang tak tahu nak masak mcmamana..yg tanya ma semalam cara nak masak bubur kacang merah je..ma ckp sama dengan masak bubur kcg hijau.tp xpe, nanti yg try wat"

maka, ana fikir punya fikir mcmana nak buat..pas asar semalam ana rendamkan dulu pulut hitam tu selama setengah jam, cz die pulut, bisenye pulut kna rendam lama2 bg lembut. waktu tu suami ana dah bertolak ke tempat mengajar ngajinya.. lama ana tunggu tengok x de perubahan pon pd pulut tu..hehe=) jd malas nak tunggu lg ana rebus je lama2 pas basuh 2, 3 kali.. sampaila maghrib duk rebus benda tu sampai die empuk.bile rebus tibe2 tengok air tukar jd kaler hitam lam periuk..ana dah start panik..betol ke aku masak mcm ni?huhu..nasib baik wat sikit je cz takut tak jd..
mase solat maghrib ana biarkan pulut hitam tu diatas api yang perlahan..lepas pastikan yang pulut tu dah empuk maka ana rasa misi pertama dah berjaya..yes!

so..dalam keadaan pertama kali buat benda ni ana terus sambung masak gak..pulut td ditoskan, pastu masuk santan..kacau sampai mendidih..pastu letak gula..lepas masak tutup api dan ana g solat isyak dan tidur lak.. sampaila suami pulang agak lewat semalam, dalam kul 10.30 coz die kate ade mesyuarat Imam2 masjid pas isyak.. die balik2 tengok ana mcm mengantuk, terus die peluk dan ckp sian sayang abg ni..mengantuk ye? baby pon mengantuk? ana angguk je mcm tak nak ckp banyak semalam..dalam keadaan suami yang masih tak salin baju lg dan lawaknye masih pakai helmet die tolong urut2kan ana cz die ingat ana penat..hehe..ana pon ckp sambil nak tergelak ""helmet abg pon tak buang lg..lawakla abg ni..hehe" die pon ckp "eh, lupe lak.." melihat suami yg baik, ana pon terus bersemangat g dapur balik nak buatkan air.. die melarang dan ckp "ayang rehatla..cian ayang abg ni.." pas tu die datang ke dapur dan terkejut bile tengok ade bubur pulut hitam.."eh, wa..dah jadi..pandainye.."
hehe...maka makanlah kami semalam..tak sangka jd gak walaupun first time buat.alhamdulillah suami suke dan tambah 2 kali..hehe :)

buatmu suami




aku menilai bukan dari
keindahan paras rupa
tetapi
dari ketulusan hati
aku jatuh cinta bukan dari
kemanisan tutur bicara
tetapi dari
kejujuran kata2

hadir kamu dalam hidupku
ku hargai sepenuh jiwa

asalkan kejujuran menjadi teras
pasti cinta kan terus terpatri

Wednesday, May 5, 2010

dapat hadiah lg

sempena genap 7 bulan pernikahan kami, suami ana bg hadiah..jeng3..iaitu...DVD Player..hehe..seronok2:D happy sgt2.. die kate takut isteri die ni boring kat umah sorang waktu die g keje jd die bg hadiah ni. terima kasih abang..nanti sayang tengok citer hantu dan thriller banyak2 bile abg g keje..

ayat suami ana yg wat ana tergelak :
"nanti tiap2 minggu kite g langgan cd kat umah abang zul ye"

haha:) memang betul umah abg zul merupakan stokis citer2 yang best dan x best.. dulu umah abg ngah tp rasanya dah lama kot abg ngah tak beli citer2 baru.. jd umah abg zul jd mangsa.. so zoo..dapatkan dvd terbaru okeh.

suri rumah sepenuh masa

itulah title ana skg..alhamdulillah, awal minggu lepas dah start masuk umah baru..hajatnye nak buat jamuan sikit jemput family tp x kesampaian memandangkan suami selalu bz dan byk lg barang2 yang belum lengkap:) jd kami buat solat hajat masuk rumah baru sendiri dan baca yasiin serta al-Baqarah..alhamdulillah, selesai..semoga perkara yang tak diingini dijauhkan Allah..

cuti panjang skg, rasa lega sangat2..happy leh rehat2kan minda dan jaga kandungan dengan lebih baik, almaklumlah, bile di UIA kdg2 x sempat makan makanan berkhasiat, coz tiap kali nak g cafe, x lalu nak makan.naik muak dah makan makanan yg sama..bile di rumah, leh masak sendiri, makan bile2 masa shj:)

hujung minggu yang lepas, ana dan suami pulang ke Kedah selama 3 hari sempena majlis pernikahan kak ipar yg berlangsung pd 1 Mei 2010. bile kenduri, mcm2 persiapan kna buat..agak memenatkan dan meletihkan..tidur pon terpaksa tidur lewat..bile kenduri dah selesai, lega rasanya tp kerja belum selesai..barang2 perlu dikemas dan dibersihkan.ana hanya menolong mana yg termampu..dengan membawa baby yg makin besar ni, nasib baik semua faham:)tp x leh la duk rehat je, kna buat gak sikit2..hehe..

hujung minggu ni pulak, kami akan bertolak ke Melaka sempena majlis Sambut menantu kak ipa..mungkin hari Ahad pg kami bertolak pergi..sesungguhnya penat jalan jauh bg pmpuan mengandunng ni walaupun x drive pon:P tp xpela, sekali sekala ape salahnya jalan2..seronok gak makan angin.

x pernah ana sangka urusan rumah akan terletak di bahu ana sepenuhnya:) jd manager lak..hehe..kalau dulu ana hanya melihat ma ana yang mengurus dan menyusun semua hal dalam rumah, skg ana lak menguruskan rumah ini..susun atur perabot, list2 barang dapur, menu masakan, perbelanjaan harian..dah naik pangakat jd manager!

kami tinggal berdua sahaja di dalam rumah ni, jd senang sikit nak uruskan semua:) hehe..lgpon suami ana jenis tak cerewet..ape yg ana buat pd rumah, dia takkan komen..ana hias bahagian luar dengan bunga2an pun die buat biase je, takde lak komen ke, marah ke..jd ana leh buat ape yg ana suke..dan masak ape yg ana suke..alhamdulillah, bab masakan suami x cerewet..makan ape yg ada..kalau x de nasi dia makan biskut atau roti je..tp takdelah ana biarkan rumah x de nasik lak..

peti ais rumah dah penuh dengan makanan..coz suami nak berat bdn ana naik supaya nurse x marah bile g checkup bulanan nanti..bulan lepas berat badan ana naik gak dr 42kg kepada 44 kg:) tp still kna tanda dengn pen merah lg coz nurse nak pmpuan ngandung melebihi 45 kg..sebenarnya ana bukan suka sgt makan..huhu..tak tahu la nak wat mcmana lg..ana makan bile rasa lapar je, bile x lapar payah nak telan ape pon..kalaulah ana leh selera nakan mcm suami kan best..bile check up bulan lepas, HB (Hemoglobin) ana turun dr 11.0 kepada 10.8..kna dengar ceramah free la dr nurse tu..sepatutnya HB bg pmpuan mengandung 11 ke atas..tp nasib baik nurse tak marah2..cume bg nasehat je..baik2 nurse kat sane.. lepas suami ana amik dr checkup dan ana gtao ape yg terjadi terus die beli banyak buah2an kat ana..buah pisang, mangga, manggis..dan beli sayur bayam dan kangkung..tak larat den nak habiskan dalam masa terdekat..alamatnye, sayur bayam jd kering dah..sempat masak sikiy je baruni..hehe..maaf ye bang..lain kali kite kna bli sikit2 je dulu..yang tahu abg risau tp nanti yang makan sayur dan buah banyak2 lg..:)

rutin harian ana di umah skg..pagi2 lepas solat subuh, tolong suami bersiap..biasenye ana akan gosok pakaian die sehari sebelum tu lg jd pg2 just tolong lengkapkan barang2 dia nak bawak..letakkan beg, dompet, kunci2, helmet, fon, stokin,dan kopiah setempat je..pastu nanti senang die nak amik.suami ana jenis tak sarapan pg, jd tak perlu masa cuma kdg2 sediakan air shj.lepas suami bertolak ke tempat kerja lebih kurang kul 6.45pg, ana sambung bce quran n muroja'ah sampai la kul 7.30pg..lepas tu start basuh kain..nasib baik mesin auto..jd masukkan kain dan ana sambung tido jap..hehe..pas kain dah siap basuh (bunyi muzik) ana g sidai dulu..lepas tu sapu sampah, kemas umah..dan masak untuk sarapan diri sendiri..lepas makan, tengok TV atau DVD (kalau sempat) kalau tak ana sambung kemas barang2 yng banyak lg x dikemas dalam kotak2..buat sikit2 je cz suami dah pesan jgn wat keje berat..dekat2 zuhur ana kan masak utk makan tengahari cz biasenye pas habis waktu ngajar suami akan balik makan bersama dahulu..dekat2 asar die akan bertolak pergi lak untuk jd imam asar atau mengajar al-Quran di Sungai Besi..jd pas isyak baru suami akan balik.. gitulah sehari2..wat keje umah, memasak, berehat(hehe)

oh ye, perkara terbaru pasal baby, die dah pandai respond pd bunyi terutamanya muzik..kalau dipasang nasyid yang slow, die slow je gerak..kalau nasyid yang rancak sikit mcm intifada maka rancaklah jugak die gerak..ade malam baruni elok2 tengah solat jemaah dengan suami, tibe2 dengar org bg salam kat bawah (bukan pd kami tp pd jiran di bwah), baby tengah diam tp lepas dengar org bg salam kuat tu, die lak jawab salam..duk bergolek2 die dan menendang2 tummy ibunya ni sampai agak terganggu konsentrasi tengah solat..ish2..die ingat org bg salam kat die kot..coz biasenye bile ana mahu mulakan perbualan dengan baby, ana akan ucapkan salam dahulu sampai die respon (gerak) dan start berbual2 dengan baby..(tak taola die faham x..tp insyaallah faham:) )

doakan kami ye..dan jemputlah singgah di Darul Mahabbah:)

Friday, April 23, 2010

"pandai dan cerdik anak baba nie ye"

ni la ayat yang suami ana gtau kat ana setiap kali ada perkembangan terbaru pasal baby.. dan insyaallah minggu depan masuklah umurnya 6 bulan dalam kandungan..tup2..anugerah Allah ni makin membesar dengan aktifnya.

perkembangan terbaru, baby suka sangat2 tidur lewat..semalam jam 1.30 a.m..die still galak lg menendang, berpusing, menyiku dan seumpama dengannya..kdg2 bile die menggeliat tu boleh rasa cz tegang jd tummy. cuma ana still x leh bezakan lg mane siku atau kakinya..hehe..seronok tp kdg2 tidur terganggu. ana risau kalau2 mengiring nanti tertindih kaki babyke, tangan die ke..cz kdg2 bile mengiring dapat rasa tendangan berkali2 kat tilam.nak tidur biase, x selesa..so sabar aje la..bile die sah senyap dalam tummy tu, leh la ana tidur dengan lenanya..tp die suke bangun awal..jd awal2 lg ana terjaga. kalau ana citer sume ni kat suami mesti die akan ckp "pandai dan cerdik anak baba nie"

kdg2 ana tergelak sorang2 bile rasa die berpusing, sampai benjol2 tummy dibuatnya..comel betul..

tp yang pelik bin ajaib nye, baby sangat mendengar kate2 baba nye, setiap kali baba kol (maklumlah skg kami berjauhan) dan bg nasihat suh duk diam2 dan jangan kacau mama, jd baby akan diam terus.. tp lama2 die start galak balik..ish2..

p/s: can't wait to see you my baby..(^^)

Wednesday, April 21, 2010

sebuah lagi kelahiran



NUR ANIS QISTINA RAUDHAH

Dilahirkan pada Ahad, 18 April 2010
merupakan anak ke enam bg ibu saudaraku sebelah ma (Su-Tie)
berat 3.59 kg, comel sangat2..tp sorry x dpt upload gambar lg..
semoga Qistina terus membesar dalam suasana islam dan iman..

bila tengok baby yang baru dilahirkan, rasa seronok dan tenang sangat2..
ish..x sabar lak nak tengok dan tatap wajah anak tersayang ni..
Ya Allah, jagailah ia sebaiknya...amiin..(^^)

Friday, April 16, 2010

~Darul Mahabbah menanti kami~

assalamualaikum warahmatullah..
kepulangan ana di kedah selama 5 hari disambut baik oleh keluarga mertua. Setelah itu, ana memohon keizinan suami untuk pulang ke kelantan bg mengambil langsir yang bakal menceriakan Darul Mahabbah kami.."Darul Mahabbah"..ye, itulah nama yang ana dan suami berikan pd teratak kami yang terletak 10 minit dr UIA..Rumah yang berada dalam kawasan Madrasah Tahfiz ini cukup menyejukkan mata memandang.mungkin kerana kawasannya di tempat kalimah2 Allah dibaca dan dimasukkan dalam hati pelajar2 sini..tuan rumah lak, alhamdulillah, sangat2 baik..masih muda lagi dan seperti kami, sedang menantikan kehadiran anak pertama yang bakal menyinari hidup sepasang suami isteri.
Cadangnya kami ingin menduduki Darul Mahabbah pd hujung minggu ni (esok)..tp memandangkan ana masih belum dapat plang lg ke Kuala Lumpur jd suami membuat keputusan untuk mngemas terlebih dahulu dan meletak barang2 di Darul Mahabbah. Ana mengiyakan sahaja..kalau ana ada pun, ana pastinya dilarang untuk melakukan kerja yang berat2 apatah lg memunggah barang2..
tak sabar rasanya mahu menduduki rumah baru dan membina kehidupan baru...(^^)
insyaallah..semoga Darul Mahabbah ini bakal dipenuhi kasih sayang seperti namanya.

Thursday, April 8, 2010

......Sardin.......

perbualan semalam..dekat2 maghrib..sebenarnya ana dah makan nasi tengahari, dan roti petang..tp malam rasa lapar lg..jd mengadu manja ka kat abang konon2nya...tp memang ana xde selera nak makan benda lain coz asyik teringat sardin je..(mengidam ke?hehe)

abang :"yang nak makan ape nanti? abang masakkan ye? ke nak abang beli ape2 "

ana : "sardin.."

abang : "aik, sardin? tak nak ayam ke? makanan bergoreng?"

ana :"tak nak bang, nak sardin je..yang tak lalu nak makan benda lain"

abang :"nak makan sardin sahaja ke? xnak nasi?"

ana :"nak makan nasi dengan sardinla bang, lapar.."

abang :"ok, abg jadi imam maghrib malam ni kat masjid, lepas tu abg kena bg kuliyah, pastu jd imam isyak terus.lepas solat isyak abg g bli sardin kat yang ye.pastu abang masak."

ana :"ok.tak nak abang masak.yang nak masak sendiri.kalau abang masak abang letak gula.yang tak suka masak letak gula.."

abang :"ye2..nanti yang masak sardin.abang masakkan nasi"

mungkin mengidam..atau mungkin gak coz boring dah makan ayam..ikan pun tak nak..jd teringin nak makan sardin..tp seriously, kalau perempuan mengandung mengidam, dia memang tak lalu nak makan benda lain sampaila apa yang diidamkan tu dapat..ish2..

skg bila kandungan 5 bulan, alhamdulillah ana dah dapat sedikit selera makan.kalau sebelum ni memang tak lalu langsung nak makan.kalau makan rasa nak muntah..kecualilah kalau makan masakan ma, tak rase nak muntah lak..jd bile kat umah d kelantan, memang lalu makan x kira di awal kandungan atau bulan bpe pon..sbb tu ma ckp "bagusla takder alahan..kalau setengah org lain kna masuk hospital coz muntah teruk2.." hehe..sebenarnya kat rumah di kelantan memang ana takder alahan..Wallohua'lam..tak tahu kenapa..tp bila balik UIA dulu..ish2..seksa sangat2..pg petang muntah..begitu jugak kalau balik umah suami sampai dia pun risau dan sedih tengok isteri asyik pening dan muntah2..

ana harap chek-up bulanan 19 hb 4 ni, berat badan dah lebih 45 kg..harap2nye..amiin..
coz asyik kna sound je berat badan tak cukup..tp nasib baik tiap2 bulan naik walaupun sekilo setengah..jd nurse tak la marah sangat..at least dalam keadaan morning sickness dulu ana dah usaha makan walaupun tak lalu..

ok, insyallah esok pulang ke Kedah rumah mertua..seronok sangat bila balik Kedah ni, alhamdulillah..ayah mertua dan mak mertua sangat menyayangi menantunya ni...hehe(^^)
ummi sendiri minta suruh balik..rindu kat menantu ngan cucu ye umi..:) haritu ada tetamu datang melawat waktu ana dan suami kat kedah..saudara mara abah..ummi ckp depan2 diorang ,"ni la menantu kesayangan abah.." waktu tu abah senyum je..ana lak tersipu2 malu..hehe..tp abah memang baik..abah orangnya lemah lembut, suara pun slow je kalau bercakap..selalu bg nasihat, tunjuk ajar dan selalu suh baca quran..alhamdulillah ana dijodohkan dengan anak mereka dan menjadi sebahagian dr family ni.

teringat lak kat ma & ayah di kelantan..
nak balik kelantan gk insyaallah..

Tuesday, April 6, 2010

baby, kite dah bercuti..!!!



alhamdulillah....
happy sangat..
lepas exam akhir td, rasa nak melompat2 lak..
beginilah perasaannya tiap kali lepas habis exam..
apatah lagi bila cuti panjang bakal bermula..
alhamdulillah..
seronok rasanya..
perjuangan selama 4 bulan di bumi uia untuk tahun pertama sudahpun selesai..
namun perjalanan masih jauh..
masih ada 3 tahun lagi..
dan 3 tahun lagi itulah..
hidup ini bakal direalisasikan bersama insan baru..
subhanallah..
masa yang berlalu..
sungguh menggamit rindu..
ana rasa gembira sangat..

ada 4 sebab :-
1. dah habis exam dan start cuti, dapat selalu bersama husband.
2. minggu depan nak masuk rumah baru
3. nak balik kampung kelantan dan kedah
4. leh tumpu perhatian nak jaga kesihatan diri dan baby (maklumlah sebelum ni bz study)

MERDEKA! itulah laungan tiap kali leps exam (laungan dalam hati je)

Friday, April 2, 2010

terhibur dengan gerakan

assalamualaikum warahmatullah..
sebenarnya sejak 3 minggu yang lepas lagi ana dah mula rasai gerakan baby dalam perut..
bukan ana sahaja, malah suami turut gembira tatkala dia dapat merasai baby menendang dan bergerak..ana suka suruh suami letak tapak tangan atas perut tiap kali baby menendang dan bergerak..pastinya suami kelihatan excited dan puji2 baby nya..
bila dapat rasai pergerakan baby, rasa sangat2 tehibur..malah ia pengalaman yang sangat indah..alhamdulillah..bersyukur pd Allah yang menggerakkan dan menghidupkan nyawa baru ini..alhamdulillah..
skg ana dah perasan waktu mana baby bangun, waktu mana baby tidur..mengikut pembacaan ana, bila masuk 4 bulan, baby akan mempunyai waktu tidur dan jaga seperti mana bila dia dilahirkan nanti..kdg2 dia akan jaga awal..pukul 5.30 pagi..dah mulai rasa tendangan, gerakan2 yang agak kuat..dan bila gerakan2 ni tak sop2 lg..ana akan terjaga dr tidur dan x dpt tidur dah,sampaila lepas solat subuh semua..kdg2 baby akan diam balik pas solat subuh..tp kdg2 tak jugak..
masa 1st exam..tak tao kenapa, baby sangat2 excited kot mama dia dan dia nak amik exam..hehe..dalam dewan exam, start dr kul 9 pagi..baby asyik menendang jer,aduhai anakku ni..geram rasa nak cubit2 pipi dia..hehe..hilang kekhusyukan nak jawab exam coz duk bercakap lak ngan baby..mesti pengawas exam tu ingat ana terputus wayar ijau..ala..tak cakap kuat pon..bisik2 je..dan ckp lam hati ngan baby..minta dia duk diam dan jawab exam mama dengan baik..:)
seronok lak bila ada peneman dalam dewan exam..insan bernyawa lak tu..lepas lama2 baru dia diam, dah tertidur kot coz mama dia duk perah otak jawab soalan demi soalan exam..
kalau malam2..biasanya baby tak tidur awal..tak tahula..coz aktif pergerakan dia malam2..kadang2 sampai kul 12..bila dia dah tak bergerak (tidur la tu) baru ana leh tidur dengan nyenyak..kalau tak..layan je:)
ape yang pasti, bila dibacakan quran, baby duk diam..inysaallah, moga soleh anak mama dan papa ni ye:) kdg2 dia tengah gerak2..ana start bacakan quran..dia dah slow down..moga baby mengayati kalamullah..amiin..
tp kan...kalau mama tengok movie..hm..aktif dia gerak, apetah lg movie kegemaran mama, cerita action2 dan citer seram..hehe...baby pon seronok ye tengok..hehe..cian dier..sorry, takleh lepas kegemaran yg 1 ni..asyik nak tengok citer seram je..huhu..
2 minggu yang lepas, mcm biasa, chec out bulanan di klinik keajaan..nurse ckp kandungan awak dah masuk 5 bulan, so nak kna bg injection lak.."alamak!"..takutnye..last2 nurse tu lupe yang dia nak inject..hehe..pas buat check denyutan jantung baby, dengar saranan sikit, den nurse cakap leh balik...yeay! nurse lupa nak inject padahal dalam kad pink tu dia dah tulis injection dos pertama untuk kancing gigi..ape lagi, seronok la..terlepas kalini..tp apepun, suami suh ckp balik kat nurse tu yang dia lupa nak inject coz takut bahaya bila bersalin nanti kalau2 x inject ubat tu..jd sebagai isteri..ana iyekan..insyaallah..bulan depan dah bersedia ok bang!

ok..ni perkembangan baby minggu ni..(from baby center blog)



Your baby now weighs almost 430g, measures about 28cm long from crown to heel, and is proportioned like a newborn, albeit a thinner version since her baby fat hasn't yet developed.

Although she's getting heavier every day, her skin still appears wrinkled and translucent because she needs to gain more weight. Her lips are distinct and her eyes are formed, though the the coloured part (the iris) still lacks pigment. The pancreas, essential in the production of hormones, is developing steadily.

Even this early, the first signs of teeth appear in the form of tooth buds beneath her gum line. Before you know it, your baby will be born, and soon after, her first teeth will come through.

You've probably gained between 5.5kg and 7kg. Starting now, you'll begin to put on weight more steadily, averaging about 225g per week. You may crave certain foods and you may notice an increased (but not bloody) vaginal discharge. Both are a normal part of being pregnant.

p/s..ooo..dah 430 gram..patutla makin berat dah perut ni...nak imbang badan pun susah dah,baby dah berat ye..:)

Friday, March 26, 2010

exam akhir buat sem ni

Assalamualaikum...
musim exam lagi..
seronok bila tiba musim exam, coz dah takder kelas..dan musim exam gak boleh dikatakan pra-cuti coz bila hari exam takder maknanya cuti la..tp yg tak best..biler...nervous nak hadapi exam..dan persediaan yang perlu dibuat, risau kalau2 result tak seperti yang diharapkan..

buat kawan2ku semua...
Farah, Jannah, Ema, Mira sepupuku, kak teh, ayu dan semua2 la..
SELAMAT MENGHADAPI EXAM, SEMOGA BERJAYA, DO UR BEST!
Doakan kami semua..
semoga mendapat kejayaan...~amiin~

Exam schedule :
27/03/10 - Introduction to Drama
29/03/10 - Introduction to History & Civilization
03/04/10 - Phonetics & Phonology
04/04/10 - Intro to Sociology & Anthropology
06/04/10 - Sciences of Quran
07/04/10 - Tahfiz 2
and then...MERDEKA!!!

Tuesday, March 23, 2010

sekitar kenduri kesyukuran 15-03-2010

alhamdulillah,
baru sekarang punya masa untuk mennceritakan serba sedikit tentang majlis kesyukuran yg diadakan di rumah ana di Machang Kelantan sempena perkahwinan ana dan abang yeh (abg ke3).
alhamdulillah,majlis berjalan lancar walaupun ana diserang demam selama beberapa hari..demam yang ana hadapi membuatkan ana terpaksa baring dan tak dapat melakukan kerja sangat.nasib baiklah pd hari kenduri, dah semakin ok walaupun masih pening.
syukran kepada rakan2, para tetamu yang sanggup datang walaupun pasan terik..terima kasih kerana sudi memeriahkan majlis ini.
buat pengetahuan semua, majlis pernikahan ana dah lama berlangsung pd 24 September 2009,hanya dihadiri oleh saudara mara dan jiran tetangga..6 buah kereta datang dr Kedah menghantar pengantin lelaki.. manakala abg yeh lak pd 13 March 2010..kenduri kesyukuran kami adakan pd tarikh yang sama baru2 ni supaya segalanya tak kelam kabut dan mudah..tak perlula tetamu datang 2, 3 kali kan..? (^^)

di bawah ni ana sertakan sedikit gambar buat tatapan sahabat2 yang tak dapat menghadirkan diri pd hari tersebut..jua buat kak uni yang jauh di perantauan..moga ia menjadi pengubat rindu buat dia..










Thursday, March 4, 2010

Ready to perform???


Hanya tinggal tak sampai seminggu shj lagi, pelajar2 yang ambil subjek Intro to Drama kena buat persembahan teater..

group ana terdiri dari 5 orang..farah, arina, faz, jiji, Nesrin, dan..ana..

kami akan buat persembahan teater bertajuk "Medea"

Medea ni merupakan Greek Play (salah satu tajuk teater mase zaman greek dulu)

semenjak seminggu yang lalu, almost everyday kitorang berlatih..dan ana hanya boleh pulang ke asrama pukul 5 lebih..kuar dr billik jam 10 pg..balik 5 petang..mcm keje lah pulak..hehe..
penat memang penat, tp komitmen perlu ada..yang penting, buat sehabis baik..

skg gak ana dah mula berfikir pasal sem depan yang akan bermula pd awal bulan 7..waktu tu hanya tinggal sebulan sebelum due date..jd skg dah start survey nursery..survey sahaja..

ana tak bercadang nak ambil cuti bersalin lama, bg ana cukuplah setakat 3 minggu, insyaallah (sekiranya bersalin normal)..ana mahu tumpu pd pelajaran..tak mao tinggal kelas lama2..insyaallah..

jd semua subjek yang akan diambil sem depan ana amik yang start awal pg..jam 8.30 dan berakhir sebelum zuhur..kire2 12.50..jd lepas tu ana leh g amik anak d nursery dan luangkan masa sebagai ibu n suri rumah lak..

kelihatan berat bukan? tp,bg ana..ia suatu yang sangat menarik..satu kehidupan yang mana bukan semua org merasainya..ada yang berkata bahawa mustahil nak berjaya saat menjadi isteri, ibu dan pelajar pd satu2 masa..tp ana percaya pd keberkatan dr Allah..ana percaya kesungguhan akan memimpin sesiapa shj ke arah kejayaan, dan yg paling penting, diberkati Allah..

mcm sem lepas, saat pertama kali bergelar isteri, saat itu juga ana pertama kali mendapat anugerah Dean's List dengan CGPA yang tinggi (bukan senang amik English Literature& Linguistic nk dpt dean's list)..semua ini dtg dr Allah..yg pnting, kna usaha dan tawakkal..dan sem ni jugak, kebanyakan markah pertengahan sem yg ana dpt lebih tinggi dr sem lepas..syukur pd Allah..jd kesimpulannya, keberkatan itu penting..kdg2 kita baca banyak tp yg masuk dlm otak sikit..kdg2 kita mcm usaha lebih tp masih kurang berjaya...Kejayaan milik Allah..

ok,
GET READY FOR DRAMA PERFORMANCE..!
GOOD LUCK EVERYONE

Tuesday, February 23, 2010

baby yang aktif

assalamualaikum warahmatullah..

di kesempatan ni, ana nak ceritakan kisah ringkas je pengalaman kali pertama buat check-out di Klinik Kesihatan.

Semalam, alhamdulillah segala2nya berjalan lancar, walaupun terpaksa menunggu lebih 2 jam.akhirnya darahku sebanyak 10ml diambil juga..kena inject jua akhirnya..sakitnya tak terkata coz 4 kali nurse cucuk darah x keluar2, kali ke 5 alhamdulillah jd..gitu gak waktu amik darah di hujung jari, 2 kali kena cucuk baru darah keluar...sebenarnya nurse kata cz ana terlalu takut so salur darah kecut balik..apepun alhamdulillah semua ok..

lepas selesai ujian darah, urine test, ujian tekanan darah, glukose semua, ana dipindahkah ke Klinik lain untuk ujian ultrasound yang pertama kalinya di klinik kerajaan, doktor mahu cek keadaan baby, tahap denyutan jantung, keaktifannya dan mengukur kepala, tulang belakang, jantung, etc...

dekt setengah jam gak tunggu di klinik ke2, akhirnya nama dipanggil..

ana masuk bersama2 suami..tp part ni paling best:)

dpt tengok baby..hehe..

alhamdulillah dengan izin Allah yang Maha Menciptakan, baby sempurna..tangan dan kaki alhamdulillah semua dah terbentuk dengan sempurna..malah ana gembira bila doktor cakap:
"baby awak ni aktif sangat, doktor nak ukur pun dia tak bagi..tengok tu..gerak2..tp takpe, bila dia aktif maknanya dia sihat"

hehe..waktu tu ana dan suami sangat teruja..bila doktor scan seluruh badan baby dan terangkan semua part, baby tu tak duk diam..kaki dia bergerak2, tangan gerak2,lambai2..myb lambai papa dan mama ye:)

yang paling lucu bila dia duk luruskan kakinya, nampak kakinya memanjang je..pastu dia duk biasa balik..doktor gelak dan ckp "tengok, dia luruskan kakinya..so cute.."

suami ana pulak seronok tengok anaknya bergerak2 dengan aktif..duk tendang2..

pastu siapdah semua..doktor ckp everything normal..cuma ana kna makan lg banyak..kna naikkan berat badan lg..

seronok dan teruja~alhamdulillah-

insyaallah minggu depan baby masuk 4 bulan..

Sunday, February 21, 2010

76 petua memenangi hati wanita

artikel ni ana terjumpa waktu sedang membelek2 benda2 dalam laptopnya, rasa mcm menarik je.,so let's share..artikel ni pon suami ana dpt dr sumber lain..Sifosains kalau x silap..selamat membaca klau rajin(^^)

1. Bila saja anda pulang ke rumah, carilah dia dahulu sebelum anda lakukan perkara lain dan peluklah dia.
2. Tanya kepadanya soalan-soalan yang tertentu menunjukkan anda sedar apakah yang dia rancang untuk lakukan hari ini.
3. Latihlah diri anda untuk mendengar serta bertanya soalan kepadanya.
4. Bentengi diri anda untuk menyelesaikan masalahnya, tapi tunjukkan sifat memahami anda.
5. Berikan padanya perhatian yang sebenar tanpa menunggu dia memintanya selama setengah jam setiap hari.
6. Bawakan kepadanya hadiah yang mengejutkannya pada bila-bila masa lebih-lebih lagi pada tarikh atau perayaan yang bermakna.
7. Rancanglah masa untuk bersamanya beberapa hari sebelum itu, jangan menunggu hingga malam Jumaat kemudian bertanya pula apakah yang dia hendak buat.
8. Jika pada suatu malam, dia merasa letih atau terlalu sibuk untuk memasak, tawarkan diri anda untuk memasak pula.
9. Selalulah memujinya dari segi kecantikan dan keanggunan rupa parasnya.
10. Akui perasaannya bila dia merasa marah.
11. Tawarkan bantuan kepadanya bila dia merasa letih dan penat.
12. Jadualkan mana-mana perjalanan lebih awal agar dia tidak kelam kabut
membuat persediaan.
13. Sekiranya anda terlewat, jangan lupa untuk menelefon dia dan beritahu dia tentang hal itu.
14. Bila dia mahukan sokongan anda dengan bertanya mengenai sesuatu perkara, katakan ya atau tidak. Jangan jadikan dirinya rasa bersalah kerana bertanya.
15. Semasa perasaannya tersinggung, berikan padanya rasa simpati anda dan nyatakan kepadanya 'Saya kasihan awak tersinggung'. Kemudian diamlah, biarkan dia dapat merasakan bahawa anda memahami yang dia tersinggung. Jangan cuba jelaskan pula kenapa rasa tersinggungnya itu bukan salah anda.
16. Bila anda perlukan masa untuk bersendirian akibat gusar, katakan padanya anda akan pulang dan anda perlukan sedikit masa untuk berfikir mengenai sesuatu.
17. Sekiranya perasaan anda telah reda dan anda pulang ke rumah, bercakaplah dengannya apakah dia yang menggusarkan anda dengan cara yang hormat dan tidak menyalahkan dia. Dia perlu tahu agar dia tidak menyangka yang bukan-bukan.
18. Bila cuaca sejuk, eloklah rapatkan diri anda kepadanya dan biarkan kehangatan tubuh anda dapat menghangatkan jiwanya.
19. Pada masa dia mahu berbincang dengan anda, letakkan buku, majalah atau akhbar yang sedang anda baca, dan tutup TV. Berikan perhatian sepenuhnya.
20. Sekiranya selalunya dia yang membasuh pinggan, sesekali bantu dia untuk membasuh pinggan pula, terutamanya jika dia letih. Bantulah dia menggosok bekas yang sukar atau kerja membasuh yang sukar.
21. Pastikan bila dia letih atau marah, tanya dia apa yang dia hendak buat dan tawarkan bantuan anda dengan melakukan beberapa kerja yang akan dilakukannya.
22. Bila anda hendak keluar rumah, tanya dia adakah barang yang patut dibeli, dan jangan lupa pula membelinya.
23. Beritahu padanya bila anda mahu tidur atau mahu keluar.
24. Berikan dia lima kali pelukan setiap hari. Satu waktu subuh, satu zohor, asar,
maghrib dan isya'. Jika tidak berkesempatan, himpunkan dua atau tiga pelukan pada waktu yang terluang.
25. Telefon dia semasa anda bekerja dan bertanya khabar atau kongsikan sesuatu yang menarik, atau hanya katakan 'Aku cinta padamu'.
26. Katakan 'Aku cinta padamu' sekurang-kurangnya sekali sehari.
27. Bantu dia untuk mengemaskan katil dan membersihkan bilik tidur.
28. Letakkan pakaian yang sudah patut di basuh ke bakul yang dikhaskan.
29. Selalulah periksa sama ada tong sampah sudah penuh dan tolong buang sampah. Kemudian tolong letakkan plastik sampah dalam tong itu.
30. Bila anda hendak berjalan jauh, telefon dia, biar dia tahu anda selamat sampai dan berikan nombor telefon tempat itu.
31. Basuhkan kereta yang dipakainya.
32. Bersihkan diri anda dan pakai wangi-wangian sebelum jima' jika itu yang dia suka.
33. Bila dia merasa marah kepada seseorang, eloklah anda menyebelahi isteri anda. Kalau anda tidak bersetuju dengan caranya, itu boleh diselesaikan kemudian.
34. Selalulah tawarkan diri anda untuk mengurut belakang, tengkuk dan kakinya.
35. Jadikan tabiat merangkulnya dan mengasihinya yang bukan bertujuan untuk jima'.
36. Sabarlah bila dia mahu berkongsi pendapat dengan anda. Jangan mengalihkan pandangan anda pada benda lain, atau melihat jam.
37. Tunjukkan kasih sayang anda ketika bersamanya walau di khalayak ramai.
38. Bila anda memegang tangannya, jangan pula jadikan tangan anda kaku dan lumpuh.
39. Ambil tahu apakah makanan atau minuman yang dia suka agar anda boleh suruh dia memilih apa yang dia memang gemar.
40. Sarankan beberapa restoran yang baik, jangan bebankan padanya untuk menentukan di mana hendak makan.
41. Luangkan masa anda untuk pergi bersamanya ke tempat yang dia suka pergi, selama mana tempat itu adalah tempat yang baik atau diharuskan.
42. Wujudkan masa bila mana anda boleh memakai pakaian bersama-sama.
43. Cuba memahami bila dia lewat atau tiba-tiba mahu menukar pakaiannya.
44. Berikan perhatian yang lebih kepadanya daripada orang lain ketika anda berada
di khalayak ramai.
45. Jadikan dia lebih penting dari anak-anak anda. Biarkan anak-anak anda menyaksikan bahawa isteri mendapat perhatian anda yang lebih utama dan lebih awal sebagai contoh kepada mereka.
46. Belikan dia hadiah-hadiah kecil dan comel.
47. Belikan untuknya pakaian. Pastikan anda tahu saiz tubuhnya serta warna, fesyen dan corak yang lebih digemarinya. Atau anda boleh belikan kain untuk dijahit kemudiannya.
48. Ambillah gambarya pada waktu-waktu keramaian atau di tempat-tempat yang mahu dijadikan kenangan.
49. Luangkan masa bersendirian dengannya untuk melakukan sesuatu yang romantik.
50. Biar dia tahu bahawa anda bawa gambarya dalam dompet anda dan menggantikan ia dengan gambar terbaru bila sudah sampai masanya.
51. Biarlah anda yang memandu ketika berjalan jauh. Pandulah dengan selamat, tidak terialu laju hingga mengecutkan hatinya dan tidak pula terlalu perlahan sedangkan anda boleh laju.
52. Perhatikan bagaimanakah perasaannya dan berikan komen yang menunjukkan anda ambil berat seperti 'Awak nampaknya gembira hari ini' atau 'Awak nampak letih' dan kalau boleh tanya sebabnya agar anda tahu apa yang mengembirakannya dan sebaliknya.
53. Bila anda keluar bersamanya, anda sendiri perlulah tahu arah tujuan anda agar dia tidak terasa tertekan memandu arah kepada anda.
54. Solat bersama dan berdoa bersama.
55. Kejutkan dia dengan puisi atau nota cinta.
56. Layanilah dia sebagaimana anda melayani semasa awal-awal dahulu.
57. Tawarkan diri untuk membaiki sesuatu di rumah. nyatakan anda ada masa untuk itu. Tapi jangan pula tawarkan diri melakukan perkara yang tidak mampu anda lakukan dengan baik. Tolong asah pisau. Gunakan gam yang baik untuk melekatkan sesuatu yang telah pecah. Tolong gantikan lampu yang telah terbakar.
58. Bacakan dengan kuat sesuatu ruangan akhbar yang menarik minatnya.
59. Tuliskan dengan kemas apa-apa pesanan untuknya yang anda terima melalui telefon.
60. Pastikan bilik mandi bersih dan kering bila anda sudah mandi.
61. Bukakan pintu untuknya. Tawarkan diri untuk membawa barangan yang dibawanya. Tawarkan untuk bawakan barangan yang berat. Jika hendak berjalan, letak dan barangan yang hendak dibawa di kereta.
62. Bila dia memasak, pujilah masakannya.
63. Sewaktu anda mendengar dia berkata, pandanglah ke matanya. Tunjukkan bahawa anda berminat dengan menyatakan 'Betul kata awak'. Di masa yang sesuai, pegang dia dengan tangan anda bila anda berkata kepadanya.
64. Tunjukkan minat anda pada apa yang dia buat hari ini, pada buku yang dia baca, dan pada orang lain yang dia hubungi.
65. Bersedialah untuk masuk tidur bersama dan masuklah ke kamar seiring dengannya.
66. Berikan dia ciuman dan berikan salam atau kata selamat tinggal bila anda mahu keluar rumah.
67. Ketawalah pada jenaka dan senda guraunya.
68. Katakan terima kasih bila dia buat sesuatu untuk anda.
69. Rancanglah untuk makan angin bersamanya.
70. Berbincanglah dengan cara yang menunjukkan kepadanya bahawa anda mahu dia dapat apa yang dia kehendaki dan anda juga mahu apa yang anda kehendaki. Ambil berat, tapi jangan berat sebelah.
71. Bila anda berjauhan darinya, beritahu padanya bahawa anda rindu padanya.
72. Belikan untuknya makanan yang dia gemari.
73. Minta pandangannya tentang sesuatu dan hargai pandangannya.
74. Ramai lelaki menganggap yang penting bila bersama wanita ialah melakukan perkara-perkara besar saja tetapi sebenarnya yang akan memenangi hati wanita ialah bila lelaki melakukan hal-hal kecil untu membantunya dan menunjukkan anda ambil berat padanya.
75. Dengan cara ini wanita akan merasa dirinya dicintai. Bila dia merasa dicintai, dia akan cinta pada anda tanpa berdolak-dalik.
76. Anda juga akan dapati bahawa melakukan kerja-kerja kecil untuk wanita akan mengubati hati anda. Bila dia gembira anda akan turut gembira. Anda akan merasa lebih berguna dan berjasa kerana isteri anda telah memperolehi perhatian yang dia perlukan."

Friday, February 19, 2010

stiLL in teRRIble mOOd

assalamualaikum..

18-02-2010

waktu : malam

ana sibuk mengulangkaji pelajaran Phonetics & Phonology..ulang balik ape yang diajar Miss pd minggu lepas dan buat Homework yang diberi..

sesungguhnya ana memang seronok di bilik baru ni, dapat duk sorang2 satu compactment, dan rakan sebilik yang lain merupakan akak2 senior..

tapi malam ni, dahla mood tak ok sebenarnya..coz keletihan sangat2 buat kerja yang agak banyak petang td..dan malam nak siapkan homework Phonology yang mencabar..

tambah lg cabaran apabila compartment sebelah buat bising sebising2nya..

ana yang baru sahaja siap buat homework tentang stress in phonology dan syllabification, ingin beralih pula kepada homework dr buku teks yang agak memeningkan..menganalisa Bahasa Spanish dan Korea dr aspek Phonology..

tp yg geramnya manusia2 di compartment sebelah bercakap mcm sebatu leh dengar..geram je rasanya nak bg cili..hoho..

kalau setakat berbual tu ana ok lg..tp diorang start pasang laptop kuat2, gelak bagaikan himar..sungguh kuat dan menyakitkan hati..gelak yang berpanjangan..nasib baik x sesak nafas dan masuk kubur..

so, what i do?? think that i can only be silent neglecting my own feeling?no way man.. ana pon start la baca buku kuat2..biar compartment sebelah belajar jugak Pasal Phonology ni..padan muka..sehelai demi sehelai ana baca bagai nak bg ceramah, volume suara bertambah bila diorang gelak lg..so ana lg kuat..lantas, menyedari yang ana sedang marah..diorang mula slow motion..

jd, janganlah pentingkan diri sendiri.. kalau org lain boleh fikirkan kepentingan anda, so anda bagaimana??? walhal ana kalau nak baca quran kuat2 pon ana perlahankan seperlahan mungkin suara ana coz takut mengganngu mereka yg tengah belajar atau tidur...lagu nasyid atau zikir yang ana pasang pon hanya guna earphone atau slow je volume nak jaga ketenteraman org lain..malah handphone ana memang di silentkan setiap masa coz ana tak nak org terganggu bunyi fon ana..kdg2 org kol pon ana x perasan melainkan ana betul2 depan fon tu..

...there4, also think about others while they care about u ...

Tuesday, February 16, 2010

just be sincere, don't lie...



assalamualaikum warahmatullah..

hidup memang penuh pancaroba..
ramai orang banyak ragamnya..
memang benar..

kadang2 ana terfikir..
apa untungnya buat begitu?
dapat puas hati ke?
atau ada maksud tersendiri?
apepun yang ana pasti..
semuanya kerana pentingkan diri sendiri..

ana juga manusia biasa..
akan rasa kecewa dan sedih bila dikhianati..
apatah lg ditipu hidup2..
ana bukan budak umur 3 tahun..
kalau tipu diorang pon diorang percaya..
tapi ana sudah dewasa..
pengalaman mengajar ana..
dan kisah2 yang berlaku memberi tarbiyah..

perkara yang paling sakit hati,
apabila ada orang menipu kita,
sedangkan,
apa yang akan dia dapat?
M.E.N.I.PU = L.I.E = C.H.E.A.T
Kalau nak cheat main game Starcraft tu boleh la..coz selagi x guna cheat code dia memang takkan menang sampai bila2..
tp..manusia ni..geram sungguh..
suka sangat ke menipu?
apa yang kamu dapat?

ada setengah org pula..
berlagak pandai..
cakap itu..ini..ajar buat macam itu..macam ini...
tp kerja satu pon tak sudah, hanya mengharapkan orang lain je buat..dia??tumpang bg air liur je, mengajar orang senang..muka selamba je berlagak macam pandai..hati penuh kesombongan, kalau orang bg cadangan tak terima..kononnya cadangan dia paling best tp sebenarnya dia hanya merosakkan..Bukankah Allah ada berfirman dalam surah Luqman agar kita jangan meninggi diri? Semua ni datangnya dr Allah..

Seikhlasnya, kita memang perlu memaafkan...itulah yang islam ajar..
bg diri ana, itulah kelemahan ana..ana sukar nak melupakan kesilapan yang org lakukan pd ana, kalau kecil takpe, ana takkan peduli, tp kalau besar..wallohua'lam..

ana geram sangat2 dengan orang yang menipu ni..kalau lah dia bakal jd ahli keluarga ana, ana takkan redha melainkan dia betul2 minta maaf..ana takkan terima seoarang yang macam ni nak jd ahli keluarga ana...

cuma 1 sahaja, takder untungnya MENIPU..STOP LYING !

Monday, February 15, 2010

ghurfatii jannati

this is my new room, it is not actually new..but i just moved in during this early semester because of pregnancy reason. Now, i m living alone in my rOOm, happily..i can create anything, make anything, do everything..hehe..but unfortunately, this sem is the last sem i live in hostel, next sem..insyaallah i will live off-campus with my beloved husband and baby (insyaallah biiznillah)...only 1 and half months to go..good bye my rOOm..:)






Sunday, February 14, 2010

bayi dibuang~gejala jahiliyah moden~

hari Rabu baru2 ini, ana membaca paper Berita Harian..."kes buang bayi" sekali lagi menjadi antara tajuk yang terpapar dalam akhbar. Bayi dibuang berdekatan masjid (di Perak if i m not mistaken) dalam keadaan luka di bahagian kepala (mcm ditetak atau digigit anjing) dan dipercayai baru dilahirkan. Siapakah ibunya? Inna Lillah....

dan baru td ana menjengah blog sahabat tersayang, Jannah (http:www.tengku-jannah.blogspot.com) ana melihat entrinya tentang kes pembuangan bayi.

terasa sayu dan pilunya hati ni melihat wajah2 comel bayi yang tak berdosa dibuang tanpa rasa belas kasihan..

inilah hasil dr kemodenan yang mengabaikan didikan agama..

terfikir ana seketika, apakah ibu yang membuang bayi tu tidak langsung ada ihsan pd hatinya..tidakkah dia berasa sakit dan lemah tatkala mengandungkan bayinya? bukankah dia merasai kesengsaraan peritnya melahirkan seorang bayi?

dikala itu ana teringat perbicaraan ana dengan Jannah dalam fon sewaktu ana mula2 hamil dulu..Jannah antara sahabat yang gembira mendengar berita ini..ana luahkan perasaan takut nak bersalin pd nya..dan ana masih ingat kata2nya "org baik memang bersalin susah kak, kena banyak2 doa"

waktu tu jua ana mengimbas kembali bait bicara dr Ustaz Mat Nor sewaktu kuliyah maghribnya di asrama Maahad dulu .."sakit ke-2 yang paling sakit selepas mati ialah bersalin, pertama kesakitan yang amat sangat ialah tatkala datangnya Izrail mengambil nyawa..waktu tu seluruh badan bagai ditikam2 dengan pisau..sakit kedua paling sakit ialah bersalin, sebab itulah seorang ibu yang baru lepas bersalin wajahnya suci kerana terampunnya dosa2 nya diatas kesabaran mengandung dan sakit melahirkan anak.."

benar kata2nya...

tp..bagaimana dengan ibu2 yang membuang anak, dan membunuh anak meraka sejurus dilahirkan??
tak sakitkah mereka??

dalam majalah Mastika yang pernah ana baca dulu..kebanyakan ibu yang mengandung dan melahirkan anak secara haram di sisi syarak tidak mengalami kesakitan macam ibu2 lain yang mengandung secara halal..ada antara mereka yang mudah2 shj bersalin dalam tandas, dalam bilik...tanpa perlu doktor atau bidan..sebab tu kdg2 selepas bersalin mereka terus ada tenaga untuk buang anak, dan melarikan diri ke tempat lain.Ya Allah, ampunkan dosa2 mereka..

Allah berfirman dalam surah asy-Syura ayat 49-50 bermaksud: "Dia memberikan anak perempuan kepada sesiapa yang Dia kehendaki dan memberikan anak lelaki kepada sesiapa yang Dia kehendaki atau dia menganugerahkan kedua jenis lelaki dan perempuan kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Dia juga menjadikan mandul kepada sesiapa yang dia kehendaki. Sesungguhnya Dialah yang maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa."





Sabda Rasulullah bermaksud, "Hak anak ke atas ayahnya ialah memberinya nama yang baik, mengajarnya menulis, mengahwinkannya apabila cukup umur dan mengajarnya al-Quran" (riwayat al-Hakim dan ad-Dailamy).

semoga masalah sosial di Negara ini dapat diatasi biiznillah..

Friday, February 12, 2010

****a new surprise****




harini Juma'at, 12-02-2010..ana cuti harini mcm biasa, x da kelas..dan suami pulak g mengajar.Ingat nak buat interview dengan akak bilik untuk assignment Phonetics& Phonology tp dia x dpt lak..jd semalam suami bawa ana pulang..

pagi ni, lepas solat subuh..ana tak buat ape2..memerhatikan suami bersiap nak g kerja sebagai ustaz J-Qaf di Sekolah Rendah Kebangsaan Pengkalan Tentera Darat, Sungai Besi..

menemaninya sarapan, setelah tu berbual sedikit sebanyak..dan sempat bergurau senda..hampir kul 7.15, suami ana mahu bertolak ke tempat kerja, ana bersalaman dengannya dan dia memeluk isteri tersayang..

sepeninggalannya, ana banyak duk dalam bilik..study..lepas tu sarapan, mandi dan mengemaskan bilik sikit..kemas buku2 dan file2 suami yang banyak atas meja ni..kesian dia, dek kerana kesibukan mengajar dan melayani kerenah isteri..banyak bnda tak teurus..

harini suami akan balik awal insyaallah dalam kul 2.30pm..
ana berfikir nak buat 1 kejutan pd nya..biasanya sebelum ni(sebelum pregnant) hoby ana bila bersamanya ialah buat kejutan pelik2..kdg2 sebelum dia balik ana akan msj tanya "harini abang nak isteri abang jd orang cina ke, jepun atau india?" hehe..lepas dia balas, ana akan berhias mcm pilihan jawapannya..sebelum ni dia jawab "abang x kisah asal isteri abang" tp ana tak puas hati jawapan tu..ana ckp takder dalam pilihan jawapan, kalau jawab exam gerenti kosong..hehe(^^) jd dia akan pilih mane2 satu jawapan sebagai melayan je kerenah dan kenakalan isterinya ini..

harini ana dah ada mood nak buat mcm dulu..tp ana tak nak msj dia tanya coz ana dah buat keputusan nak "surprisekan" suami ana dengan menggayakan mcm org arab..

jeng3...maka....jadilah ana konon2 ala2 arab la...

suami ana balik..
dan..
dia terkejut..hehe:)

mula2 dia ckp "assalamualaikum...eh..siapa ni??"
ana jwb salam sambil tersenyum2 malu kononnya...
suami ana ckp dia ingatkan org arab mana dalam bilik rupa2nya isteri abang yang tersayang...dia ckp comelnya...(^^)
dan ana ajak dia bergambar...itulah gambar diatas..(^^)

***p/s : x der keje lain ke..hehe..x pe, bergurau senda itu pemanis alam rumah tangga:)

Pentingnya solat sebagai penghubung diri hamba dan Tuhannya



Dari Ali R.A meriwayatkan bahawa diakhir kalam Baginda Rasulullah S.A.W berwasiat : Sembahyang ! sembahyang ! Jagalah hamba- hamba sahaya kamu dan orang- orang di bawah kamu (Hadith riwayat Abu Daud)

“Dan dirikanlah kamu akan sembahyang dan keluarkanlah zakat dan rukuklah kamu semua (berjemaah) bersama-sama orang-orang yang rukuk.” ( Surah Al-Baqarah ayat 43)

Sahabat2…
Sinar mentari masih menerangi bumi, peredaran malam dan siang masih seperti biasa berjalan di bawah aturanNya Yang Maha Kaya. Selagi masih ada nyawa, selagi masih ada masa..segeralah tunaikan solat. Mesej ni jua ana sampaikan buat diri ana sendiri yang lemah dan hina. Solat itu tiang agama, solat itu penghubung jiwa..andai suatu ketika dulu ana pernah merasakan betapa manisnya saat2 bersama Allah dalam sujud sendu mengharap redhanya, di waktu diri masih belum dikotori masalah hati..namun kini susah untuk kembali..ana rindukan saat2 itu..satu saat yang ana sendiri tidak dapat ceritakan, satu saat yang palinng bermakna dalam hidup ana..

Kepada adik2, sahabat2..yang hatinya masih terjaga dalam rahmat Allah..teruskanlah menjagai hatimu..jangan sesekali biar ia dikotori..sekali ia dinodai titik hitam..sukar sekali untuk membersihkannya.Selagi belum bernikah, jangan sesekali termakan pujuk manis kaum Adam..jangan terjebak dengan maksiat, jangan mengingkari ibu bapa..walaupun sebaik mana lelaki yang anda semua jumpa, tp selagi belum bernikah, jangan bermain dengan perasaan dan khayalan..percayalah, ia akan memusnahkan..alam remaja satu alam yang indah..jagailah hatimu..berkahwinlah setelah bertemu insan yang benar2 meyayangi agama islam, menyintai Allah dan Rasul dan mampu menyintai diri anda seadanya..percayalah…ana berbicara melalui pengalaman…

~aku sangat2 dimanjakan~

adakah ana anak yang manja? jawapannya mungkin ya dan mungkin jugak tidak..dilahirkan sebagai anak yang ke-6 dari 9 adik beradik, manja bukan menjadi istilah dalam kamus hidup ana..tp biasalah kalau air mata sesekali keluar coz kesakitan atau ape2 musibah yang melanda, coz ana sensitif orangnya...

tp setelah menjadi isteri, kini istilah manja menjelma dr hidupku..dan ana memang sangat dimanjakan oleh suami tersayang..hehe..tp mesti la ada limit bukan manja pelik2 atau mengada2..takderlah mintak barang bukan2, mengarut2..no no no..bg ana, selagi boleh dan selagi ana ada upaya, ana tak nak meminta2 dengan suami tp ana akan usaha sendiri..

dan suami pula, memang memanjakan ana..hehe..bahagia rasanya(^^)
dengan siapa lg nak bermanja kalau bukan dengan suami kan? takkan dah besar panjang pun nak bermanja dengan ibu-bapa lg..

SEgaLanya AtURan ALLAH

Alhamdulillah
Masih lagi Allah panjangkan nyawa hambaNya ini untuk terus melihat alam ini..
Alhamdulillah
Masih Allah menjagai ruhul jadid dalam rahimku sehingga kini ku mampu merasai dan melihat denyutannya
Sungguh ajaib ciptaan Allah
Sungguh Allah itu Maha Besar
Dikala ana lemah saat2 mula2 mengandung hingga kini, Dia masih member ‘inayahNya.
Mendapat result Mid Sem Exam Science of Quran semalam, membuatku terfikir Pemurahnya Allah..

Dikala ana berjuang melawan lemahnya badan akibat morning sickness, muntah2 dan pening kepala saat berhempas pulas mengulangkaji pelajaran, Allah tetap memberikan kejayaan..23/25 markah untuk Science of Quran baru2 ini, dengan 4 helai tulisan penuh untuk menjawab soalan2 essay dan short essay, berbaloi rasanya..Alhamdulillah..
Dan semalam juga ana ke pejabat Human Science Student Affairs untuk mengambil sijil Dean’s List sem lepas..Alhamdulillah..nama ana turut tersenarai ke-13 dari 20 pelajar2 Bachelor of English Literature & Linguistic yang mendapat Dean’s List sem lepas.
Semuanya di bawah pertolongan Allah..

Ana bersyukur betapa Allah telah mengaturkan segala2nya dengan begitu baik sekali..
Ana dijangka melahirkan ruhul jadid pada 6 Ogos 2010, sem 2 ini akan berakhir pada awal bulan 4 2010 seterusnya ana akan bercuti selama 3 bulan coz ana tak ambil short sem..pada hemah ana, ana ingin berada di rumah sahaja supaya ana boleh memastikan kandungan ana mendapat nutrition secukupnya dalam proses membesar..bila kat asrama UIA ana memang tak suka makan..kadang2 buah2an dan sayuran pun susah nak cari.sayur banyak tp tak kena dengan selera ana. Jadi seterusnya insyaallah pada awal bulan 7 nanti ana akan kembali ke UIA..waktu tu ana hanya menanti lagi beberapa minggu untuk bersalin.jadi pada masa yang ada itu bolehlah ana menguruskan Maternity Leave (cuti bersalin) selama 2 bulan dan bersedia mencari nota2 subjek yang akan ana hadapi.Jika diizinkan Allah, insyaallah lebih kurang 2 bulan berehat di rumah, ana akan kembali ke UIA dan mengambil ujian Mid-Sem dan Final-Sem .insyaallah sempat jika Allah mengizinkan..kerana tarikh yang diaturkanNya ini cukup sempurna untuk segalanya..Alhamdulillah..inilah aturan Allah…

Wednesday, February 3, 2010

again..diary of the day..

3/02/2010

Harini ana bangun awal..tp tidur balik cz pening..kelas akan mula jam 11.30, tp ana keluar jam 9 lebih lg cz bercadang mahu ke Klinik UIA nak buat sedikit pemeriksaan dan ambik vitamin B dan ubat alahan.alhamdulillah, ana dirawat oleh doctor perempuan yg sangat2 memahami dan baik hati.dia turut memberi ana surat pengesahan mengandung.skg, my baby is 3 bulan lebih..seronok..alhamdulillah..

Lepas tu, mcm biasa, ke kelas Intro to Sociology..dan balik bilik..disebabkan geram tengok bilik yang agak bersepah cz sebelum ni ana sangat2 tak larat nak mengemas..ana mengambil masa sejam lebih duk kemas bilik..alhamdulillah, skg ana rasa makin sihat..walaupun masih muntah2 tp dah kurang..alhamdulillah sangat2..harap2 morning sickness ni cepat berakhir..lega rasanya lihat bilik dah bersih..lepas solat zuhur dan baca quran..ana mula kepenatan dan ngantuk..insyaallah suami ana akan dtg petang nanti cz ana minta dia belikan sabun basuh kain dan bawak makanan yang ummi kirim (rendang)..terima kasih ummi di Kedah atas kiriman makanan yang sedap..ana sengaja tak makan nasik lg harini cz nak makan rendang ummi..suami ana datang dalam jam 6 lebih.rindu rasanya.tp nak buat macamana, selagi ana belajar dan tinggal di Hostel ni..jarang2 je kami leh jumpa.apepun, insyaallah pas dapat baby awal bulan 8 ni kitorang akan ada rumah.dia ajak ana dating esok atau lusa..hehe..dating ke? Ana ckp insyaallah kalau tak menyusahkan dia..sebenarnya kami dah merancang nak jumpa hujung minggu ni cz kitorang nak lawan badminton di Taman Kepong..Ainina Vs Husaini..siapa menang??hehe(^^) dah lama tak main badminton..seronoknya…

~Pesan ibu tersayang~
Ma selalu pesan, waktu2 mengandung ni selalulah bg nasihat kat baby..baca yasiin banyak2 dan minta pd Allah agar dapat bersalin normal dan mudah..banyakkan baca surah2 pilihan..Ummi jugak pesan agar ana mengkhatamkan quran selama mengandung ni, semoga Allah menjaga dan mempermudahkan segalanya..

Expected Due Date awal bulan 8 (6hb 8 2010)..skg dah 3 hb 2 2010..ada 6 bulan lg…Ya Allah..takutnya menghitung hari tp hati ana jugak tak sabar rasanya mahu melihat anak sendiri(^^) hanya pd Allah ana berserah..pd Nya ana mohon segalanya…wahai sahabat & teman..doakan kami..

~ASEAN Logics Conference 2010~Tun Mahathir masih di hati rakyat

2/02/2010

Ana, Farah, Mira, Ayu dan Kak Teh antara peserta yang terawal daftar untuk menyertai persidangan Asia ni yang bertempat di Cultural Activity Centre, CAC, Universiti Islam Antarabangsa..sebenarnya kami tertarik nak join coz ada Tun Dr Mahathir Mohammad, mantan Perdana Menteri Malaysia..

Pukul 9.00pagi, persidangan beremula dengan ucapan Rektor UIA, seterusnya Timbalan Menteri Pengajian Tinggi (ganti Khalid Nordin), Pengerusi ASEAN, dan ramai lagi org yang berucap..everything was conducted in English..
Apabila Timb Menteri Pengajian Tinggi masuk dan berjalan di atas karpet merah bersama Pengerusi ASEAN, dan menteri2 lain, pelajar2 yang menghadiri persidangan ini (termasuk pelajar dr Universiti lain dan pelajar luar Negara-wakil ASEAN)..diorang relax je tengok orang2 besar ni masuk..ada la sorang dua amik gambar..tp kebanyakan nye tengok tanpa perasaan je..mungkin tak kenal sangat menteri2 ni..ana pun tak kenal sangat diorang..suasana biasa je..begitu juga lepas ucapan2 diorang, ada slide show pasal speaker2 yang akan berucap petang nanti..1 demi 1 wajah tidak menimbulkan sebarang sorakan dr pelajar2 ni sampailah tiba pd wajah Tun Dr Mahathir Mohammad, semua menepuk tangan dengan kuat dan bersorak..ana ingatke ana sdan farah je yang menantikan kehadiran Tun tp semua org hanya nak tengok dia je.

Menjelang jam 3.30pm..diumumkan Tun Dr Mahathir bakal tiba..penyambut2 tetamu berbaris di tepi karpet merah..belum pun pintu terbuka, keadaan dah jd tak terkawal..semua pelajar yang ada bangun duk mengerumuni karpet merah..sampai berasak2..bukan shj pelajar Malaysia yang bersungguh tp jugak pelajar2 arab, dan yang lainnya..sebaik pintu terbuka, Tun Mahathir melambaikan tangannya..semua bersorak dan menjerit kegembiraan..kameraman pun ape lg..makin bertambah..sampai memerlukan ramai bodyguard untuk melindungi Tun Dr Mahathir dr budak2 ni yang sangat2 excited..terkejut jugak ana..td masa menteri2 malaysia datang semua org biasa2 je..skg keadaan sangat2 berubah..semua org berebut nak bersalaman dengan Tun dan melihatnya dr dekat..sampai bertolak2..masa Tun bg ucapan pon, sering di iringi tepukan sokongan dr pelajar2..setiap bibit bernas ucapannya menjadi inspirasi buat kami semua..begitu juga saat2 Tun Mahathir selesai member ucapan dan turun ke karpet merah..polis2 terpaksa berlari cz pelajar2 dah start menyerbu Tun Mahathir..

tahulah ana, dia menjadi idola semua..tak kira dalam dan Negara Malaysia..dialah pemimpin penuh wawasan yang melonjakkan nama Malaysia ke persada dunia..bagaikan tiada gantinya..kepimpinan yang penuh wawasan..sehingga sekarang menjadi sebutan semua orang..ana secara peribadinya pun sangat2 menghormati Tun Dr Mahathir Mohammad..pd ana, ada 2 orang yang ana kagumi..1, Tuan Guru Nik Abdul Aziz, dan yang ke 2 Tun Dr Mahathir Mohammad..2 orang pemimpin ni sangat2 ana minati, kagumi., dan hormati..tiada umpamanya lg..tiada berganti..ana harap rakyat lain masih mengambil kira pendapat Tun Dr Mahathir walaupun dia tidak lg menjadi PM..coz beliau merupakan seorang yang berpandangan jauh dan berpengalaman luas.

~TetAmu diHorMati~syukran atas persinggahan(^^)

~jalinan ukhuwwah~

There was an error in this gadget